Състав на Пловдивския апелативен съд, с председател съдия Магдалина Иванова и членове Деница Стойнова - докладчик и Велина Антонова, отмени решението на окръжните магистрати за условното предсрочно освобождаване на Любомир Трайков, който преди 4 години предизвика тежка катастрофа и уби трима души на пътя.

Делото бе образувано след протест на Окръжната прокуратура в Пловдив.

На 18 ноември 2016 г. 26-годишният тогава Трайков, син на известен пловдивски бизнесмен, помете с "Ауди А7" друга кола - "Пежо 405". На място загинаха 46-годишният шофьор Атанас Ламджиев и 44-годишната Виолета Стоянова, които оставиха 4 деца сирачета. Дни по-късно в болница почина и 23-годишната Полина Караиванова, която седяла на задната седалка на автомобила. При разследването бе установено, че младият мъж е седнал зад волана след употреба на алкохол и е шофирал със скорост близо 100 км в час.

През март 2017 г. Трайков беше признат за виновен от Окръжния съд в Пловдив, но тогава му беше наложена присъда от 6 години затвор, която, заради изискването при съкратен съдебен процес, беше намалена с една трета - на 4 г. лишаване от свобода. Апелативният съд в Пловдив обаче увеличи наказанието на младия мъж на 9 години затвор или след намаляването заради бързата процедура - 6 години. В крайна сметка Върховният касационен съд постанови, че Любомир Трайков трябва да лежи 5 години в затвора, като го лиши от право да управлява МПС за период от 7 години. Присъдата на подсъдимия влезе в сила на 14 март 2018 г.

В мотивите на определението си Пловдивският апелативен съд е посочил, че в случая е налице една от предпоставките за условно предсрочно освобождаване, а именно Любомир Трайков е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание (всичко 3 години 7 месеца и 21 дни), а неизтърпеният остатък се явява в размер на 1 година 4 месеца и 9 дни.

Апелативните съдии обаче са приели, че липсват данни за изпълнение на второто изискване на закона, а именно осъденият да е дал доказателства за своето поправяне. Дали корекционният процес спрямо осъденото лице е приключил и дали са постигнати положителни резултати от него, следва да се установи на базата на изготвения спрямо Любомир план на присъдата, като в случая такъв липсва.

Отделно от това от наличните в досието на младия мъж първоначален и текущ доклад и психологическо заключение се установява, че при него се отчита дефицит в една и съща проблемна зона - "Отношение към правонарушението". За постигане на положителна промяна в тази насока би следвало да са планувани и насочени социално-възпитателни дейности спрямо Трайков, но за извършени конкретни такива, също няма данни.

Полагането на обществено полезен труд и спазването на правилника за вътрешния ред е задължение на всеки осъден. За изпълнение на тези си задължения и проявеното добро поведение Любомир Трайков е стимулиран, и то впечатляващо често с домашен отпуск, напоследък почти всеки месец, за некратки периоди от време.

Именно затова режимът за изтърпяване на наказанието му е изменен в по-лек. Тези данни обаче не са достатъчни, че Любомир е дал доказателства за своето поправяне, поради което спрямо него следва да продължи корекционното въздействие.

Определението е окончателно. Така 30-годишният вече бизнесменски син ще остане в затвора, за да доизлежи присъдата си.