На 18 ноември 2016 г. 26-годишният  тогаваТрайков, син на известен пловдивски бизнесмен, помете с "Ауди А7" друга кола - "Пежо 405". На място загинаха 46-годишният шофьор Атанас Ламджиев и 44-годишната Виолета Стоянова, които оставиха 4 деца сирачета. Дни по-късно в болница почина и 23-годишната Полина Караиванова, която седяла на задната седалка на автомобила.

През март м.г. Трайков беше признат за виновен от Окръжния съд в Пловдив, но тогава му беше наложена присъда от 6 години затвор, която, заради изискването при съкратен съдебен процес, беше намалена с една трета - на 4 г. лишаване от свобода.

Апелативният съд в Пловдив обаче увеличи наказанието на младия мъж на 9 години затвор или след намаляването заради бързата процедура - 6 години.

Делото пред тричленния състав на ВКС бе образувано по касационни жалби на подсъдимия и на частните обвинители, съобщиха от пресслужбата на съда. Върховните магистрати постановиха присъдата на Любомир Трайков да бъде намалена от 6 на 5 години затвор, като решението им подлежи на обжалване.

Съдебният състав на ВКС приема, че наложеното от Апелативен съд – Пловдив наказание не е справедливо отмерено при посочения от въззивната инстанция баланс на смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства. Неправилно са посочени отегчаващи обстоятелства, които не съществуват или е недопустимо да се отчитат наслагващо се.

Това говори в подкрепа на извода, че наказанието следва да се определи при превес на смекчаващите вината обстоятелства, но не и толкова значителен, колкото е възприет от съда от първата инстанция. Относителната тежест на допуснатото нарушение на правилата за движение – двукратно почти превишена скорост, както и наличието на един погубен човешки живот повече от предвиденото в закона, в съвкупност е твърде висока, за да може наказанието да се определя толкова близко към минимума на предвидената в закона санкция“ – категорични са съдиите.

Те обаче подчертават, че следва да се отчита и последващото поведение на дееца и проявеното разкаяние.

Според съда наказанието „лишаване от свобода“ трябва да се определи на 7,5 години, като със законовата редукция (намаляване с 1/3 заради съкратеното съдебно следствие) окончателният размер трябва да е 5 години.

Наказанието „лишаване от право на управление на МПС“ трябва да остане в определения от въззивната инстанция размер от 7 години, като в този си вид и двете наказания ще са напълно достатъчни, за да изпълнят заложените цели на специалната и на генералната превенция.