Една елха, подарък на България от Русия, предизвика полемика у нас. Коледното дръвче е разположено на площад "Св. Неделя" и вкара в остри спорове про и анти-руски настроените.

От едната страна протестираха с искане за освобождаване на украинските войници. Последва реакция на руското посолство у нас. Оттам споделиха на официалната им страница във Facebook статус на поста на Господин Костадинов от ПП "Възраждане", с който обижда анти-руски настроените у нас, съобщи Нова телевизия.

Това пък стана повод за декларацията на "Демократична България", с която поискаха от институциите "да пазят правата и достойнствата на българските граждани, а не да свеждат непреклонно глава наместниците на Путин в България".

"Един вътрешно-български дебат се използва от чуждо посолство по безпрецедентен начин. Това, което наложи декларацията на "Демократична България" е, че не е редно за една суверенна държава да допуска чужди посолства да обижда пряко и непряко български граждани. То е публикувано на сайта на руското посолство. Ние настояваме Министерството на България да реагира", каза Стефан Тафров от "Демократична България" за предаването "Плюс-Минус". Коментарът след новините".

"Не е нормално и не е редно един чужд посланик и едно чуждо дипломатическо представителство да организират рекламна кампания, която да внушава патерналистично отношение към нас", заяви Костадинов от ПП "Възраждане".

Спор създаде и въпросът защо дръвчето е поставено именно пред църквата "Света Неделя".

"Най-големият в Европа терористичен атентат до днес е в църквата "Света Неделя" и е организиран от българските комунисти, със съдействието на Коминтерна. Общината не е съобразила този факт", коментира Стефан Тафров.