Окръжният съд реши да остави в ареста Атанас Георгиев, обвинен за убийството на приятелката си в квартал "Аспарухово", съобщиха от Варненския окръжен съд. Мотивът на Окръжната прокуратура да поиска оставането му в ареста е, че обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление.


Той има няколко присъди до този момент. Атанас Георгиев няма постоянен адрес в града и не работи. По данни на съда от февруари 2018 година той е в изпитателен срок, след като има условна присъда за предизвикано от него пътнотранспортно произшествие.

В залата днес служебно назначеният му защитник заяви, че няма доказателство, че Георгиев е съзнавал какво се случва на 8 срещу 9 август вечерта, тъй като е злоупотребил с голямо количество алкохол в момента преди убийството.

Адвокатът поиска психологическа експертиза за клиента си, която да установи дали е бил вменяем.

Според прокурора Силвиян Иванов от аутопсията е видно, че причината за смъртта е задушаване. Самият обвиняем поиска по-лека мярка и заяви пред съдията Петър Митев: "Ударих я по лицето три-четири четири пъти. Видях я на другия ден и се обадих на сестра ѝ, как ще избягам?".

Според адвоката му мотивът е ревност. В съдебната зала обвиняемият призна, че има условна присъда за ПТП. Атанас заяви, че сутринта видял как ръцете на жертвата са посинели.

Убитата жена е Йорданка Андонова. Тя е на 51 години. Според Съда от доказателствата, събрани до този момент, може да се направи предположение за авторството на престъплението. Атанас Георгиев има постоянен адрес в Пазарджик.