Разкрити две убийства от битов характер, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг пред журналисти във Варна, където бе.заради успешното задържане на двама извършители на убийствата.

"За никой не е тайна, че в България има проблем с битова престъпност и домашното насилие. Имаме проблем с това, което се случва в малките населени места срещу нашите баби и дядовци, срещу възрастните хора. Държавата е в дълг към хората по селата", каза още Гешев и обяви, че един от приоритет на прокуратурата в следващите години ще бъде противодействие на битовата престъпност.

Двете тежки умишлени престъпления са разкрити буквално вчера. Първият случай касае започнатото преди десет дни досъдебно производство, в което в гора в близост до Варна е намерен почти заровен труп на мъж. Трупът е идентифициран и се стига до извършителя, който е задържан, съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна и разкриха подробности.

Убит е 56-годишен мъж, а извършителят, който е задържан, е 91-годишен. Причината е ескалиращ във времето конфликт между двамата, които са били съседи. При последната им среща в дома на обвиняемия във вилна зона в местността Добрева чешма, по-възрастния мъж е нападнал с винкел жертвата си. Трупът на 56-годишния мъж е бил пренесен с лек автомобил в гората между Генерал Кантарджиево и Орешак, където е открит от полицията.

91-годишният мъж има двама сина. Заради здравословното си състояние задържаният не може да остане в ареста. Очаква се наблюдаващият прокурор по делото да прецени каква мярка за неотклонение е подходяща за него. Според експертизата за психичното му състояние той страда от старческа деменция, но е вменяем, разбирал е какво е направил и може да носи отговорност. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание "лишаване от свобода" от 10 до 20 години.

Второ разкрито убийство е извършено в петък вечерта във варненския квартал "Аспарухово" и разкрито за часове. Мъж е пребил по особено жесток и мъчителен начин жената, с която живеел на семейни начела. Двамата са на около 30 и 40 години. Вследствие на нанесения побой жената е починала. Двамата се запознали преди няколко месеца в социална мрежа и мъжът, който живеел в Пазарджик, се е преместил във варненския квартал.

Той е пребил жертвата си с юмруци. Задържан е и му е повдигнато обвинение за извършване на убийство по особено жесток начин.

Има данни за криминална регистрации като ще бъдат изследвани всички възможни версии какви са причините да се стигне до убийството, каза административният ръководител на Апелативна прокуратура - Варна Владимир Чавдаров.

За престъплението е подаден сигнал и това е довело до бързото му разкриване.

"Има подадени два сигнала на 112, които почти едновременно са постъпили и благодарение на това толкова бързо е разкрит случая. Нямаме данни дали убитата жена е подавала сигнали за насилие, но се извършва проверка", посочи прокурорът.

Единият сигнал е подаден от дъщерята на задържания, а другият - от погребалната агенция, извикана да се погрижи за тленните останки на жената, уточни началникът на полицията в крайморския град старши комисар Даниел Пашов. Няма данни за това домакинство да са получавани сигнали в полицията за домашно насилие. В хода на разследването обаче е станало ясно, че такова е имало.

На журналистически въпрос дали има увеличение на битовата престъпност, прокурор Чавдаров обясни, че статистически погледнато няма съществено увеличение. "Следва да се има предвид, че има известна цикличност, като през зимните и летните сезони съответстват едни пикове, които намаляват през пролетта и есента", обясни той.

Гешев: Това, че на някой не му харесва истината - не е проблем на Прокуратурата 

Заместник-главният прокурор Иван Гешев коментира във Варна и оповестената информация по повод делото срещу ТАД Груп и напрежението и протестите срещу неговата кандидатура за главен прокурор.

"За мен е важно прокуратурата да работи активно, да повишава общественото доверие в себе си и да заличи усещането за липса на справедливост, каза Гешев.

По повод на протестите около кандидатурата му за поста главен прокурор той посочи, че за него е важна оценката на българските граждани, на хората, за които работи обвинението. Лесно е да се слагат етикети от типа "бухалка на управляващите", когато няма аргументи, това излъчва безсилие и този подход не е рационален, допълни Гешев.

За изнасянето на информация по случая с хакерската атака срещу НАП той посочи, че българските граждани трябва да бъдат информирани и не може да се чува само едната страна - на обвиняемите и защитата. Съзнателно се манипулира обществото и прокуратурата няма как да си мълчи, особено при положение, че не е виновна за нищо, посочи Гешев. По думите му това, че на някого не му харесва истината, не е проблем на обвинението.

Гешев каза още, че прокуратурата не разпъва чадър над никого и доказателство за това е фактът, че през последните няколко години тя е засегнала много интереси, включително политически.