Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди осъдителната присъда на Кристиан Николов, подсъдим за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Това съобщи адвокатът на близките на журналиста Менко Менков, цитиран от БТА.

Според решението на съда престъплението е извършено при евентуален умисъл и затова Николов получава окончателно девет години лишаване от свобода.

Присъдата влиза в сила от днес, а от нея ще бъде приспаднато времето на ареста му.

С решението си от днес ВКС потвърждава присъдата на предната инстанция. На 1 декември 2022 г. Софийският апелативен съд също потвърди, постановената от Софийския градски съд, присъда на Николов от девет години затвор и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 10 години.

В решението си от днес, за разлика от първите две инстанции, върховните съдии записаха, че престъплението е извършено при евентуален умисъл. Пред ВКС прокуратурата поиска формата на вина да се промени в "евентуален умисъл", а не по "непредпазливост", както смятаха първите две инстанции.

Менко Менков коментира пред bTV, че това е пробив в съдебната практика за последните 33 години - приемането на умисъл при катастрофа.

Инцидентът, при който загина Милен Цветков се случи навръх Великден през 2020 година.

По делото стана известно, че младежът е шофирал с двойно превишена скорост над ограничението, както и че в кръвта му е имало наличие на наркотици.