Софийският районен съд определи, че лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков и Асен Василев трябва да платят 15 000 лева на одиторката Добринка Михайлова, която са оклеветили. 

Сагата започна през септември 2022 г., когато на брифинг пред Централния софийски затвор в качеството си съпредседатели на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов "трябва да е в сградата зад тях" заради скандални злоупотреби от страна на органа, отговорен за одита на европроектите в България, ръководен в миналото от Добринка Михайлова. 

Впоследствие във видео, озаглавено "Това е Добринка. Не бъди като Добринка", ПП обясни схемата, според която звеното за одит на евросредствата (към онзи момент Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" към Министерство на финансите, чийто директор е Михайлова) целенасочено не е подбирало за проверка проекти на приближени до ГЕРБ.

Скоро след въпросния брифинг от Министерството на финансите публикуваха пространно опровержение, в което обясниха, че ако нередностите, изнесени от Петков и Василев, бяха доказани, европрограмите в момента щяха да са спрени, защото така предвижда съответният еврорегламент.

Самата Добринка Михайлова обяви, че ще заведе дело в съда заради клеветите, с които се уронва престижът ѝ като професионалист и на институцията, в която продължава да работи - дирекция в Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".

Заради неверните внушения по неин адрес, че e замесена в нарушения с одита на проекти за милиони евросредства, се е влошило здравословното и емоционалното ѝ състояние, се посочва в иска до съда. Съдебният състав прие претенциите на Михайалова като основателна и постанови да ѝ бъде платено исканото обезщетение, както и разноските по делото, от Василев и Петков.  

Решението подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

Преди ден стана ясно, че и бившият депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански е осъдил Асен Василев за клеветническо твърдение. Финансовият министър трябва да му плати обезщетение от 5000 лева заради интервю пред "Дарик" през април 2022 г., когато Каримански беше шеф на комисията по бюджет и финанси в парламента и кандидат на ИТН за управител на БНБ. По това време ПП беше издигнала кандидатурата на Андрей Гюров. Повече четете тук.