Бившата съдийка Мария Иванова, която е обвинена за пране на над 1,4 млн. евро от измами, излиза от ареста. Това определи окончателно Софийският апелативен съд (САС), след като прецени, че Иванова е в ареста почти 6 месеца и остават само 2 месеца до изтичането на допустимия срок за задържане в досъдебното производство. Междувременно, разследването срещу нея и приятеля ѝ Владимир Бронфенбренер не е към края си и САС прецени, че съдийката може да бъде под "домашен арест", съобщи "Лекс".

Иванова беше арестувана в началото на юли миналата година и обвинена, че с Бронфенбренер са прали пари от извършени измами в Белгия и Франция. Схемата включвала регистрация на "кухи" фирми на нискообразовани граждани, по чиито сметки идвали различни суми от Франция, а след това парите били прехвърляни или теглени на каса и предавани на Иванова.

Според съдебния състав (Стефан Илиев-председател, Виолета Магдалинчева-докладчик и Калинка Георгиева) формулировката на обвинението не е достатъчно прецизна по отношение на прането на пари, но от разпитите на подставените лица, на които са регистрирани фирми, както и от показания на банкови служители, може да се направи обосновано предположение, че Иванова е знаела, че парите са от извършени измами в чужбина. Според САС обвинението "все пак не е негодно и е в работен вид", но прокуратурата трябва да положи усилия да изясни фактите.

Апелативните съдии се съгласиха с извода на градския съд, който е отказал да пусне Иванова от ареста, че високото ниво на правна компетентност на бившата съдийка обосновава и възможността тя да извърши престъпление, тъй като прокуратурата още не е събрала всички доказателства по разследването. Според САС обаче тази опасност вече не е толкова голяма.

За да замени постоянното задържане на обвиняемата, втората инстанция отчете и влошеното ѝ здравословно състояние, както и наложената забрана за напускане на страната. В съдебната зала днес и прокурор Стойчо Ненков поиска от съда да наложи "домашен арест" на Иванова.

След първоначалното задържане през юли, съдия Стефан Милев от градския съд прецени, че срещу нея няма почти никакви доказателства и я освободи срещу "подписка", но на 12 юли САС реши, че тя трябва да се върне в ареста. След това бившата съдийка беше обявена за издирване, защото не беше открита на адреса си. Оказа се, че по времето, когато са я търсили на адреса ѝ, тя е била приета в болница в Плевен и после сама се е предала. Впоследствие Иванова поиска по-лека мярка, но съдът на две инстанции отказа, като веднъж тя дори припадна в съдебната зала. Тя беше съдия в градския съд до началото на миналата година, когато беше окончателно уволнена след съдебна сага, която се проточи 7 години. До уволнението ѝ се стигна след проверка на Инспектората към ВСС, който констатира множество нарушения в работата ѝ.