Нови обиски, претърсвания и изземвания се очакват във връзка с нападението в Роженския манастир, извършено във вторник вечерта. Искането за даване на разрешение за тези допълнителни процесуално-следствени действия е разгледано и одобрено на среднощното заседание на тричленен състав на ВКС, съобщава 24chasa.bg. Ще се обискират лек автомобил и жилище на заподозрени за участие в нападението.

Снощи малко преди полунощ съдебен състав с председател Капка Костова излезе с определение за друг районен съд, който да гледа мярката за неотклонение на 4-мата арестувани, двама от които на 16 и 17 г.

До тази екстремна и безпрецедентна ситуация се стигна след като всички съдии от Сандански си направиха самоотвод. Причината бе, че един от арестуваните е адвокат Стефан Матеев, с когото съдиите са имали професионални отношения. Спешно материалите по делото бяха изпратени във ВКС, от чиято компетенция е да определи друг съд за гледане на мярката. 72-часовото задържане на обвиняемите изтича в неделя и магистратите трябваше да действат много експедитивно.

ВКС не контролира законността и основателността на направените самоотводи.

Делото бе разпределено на Районен съд - Пловдив, който е извън апелативния район на Сандански, за да се избегнат съмнения за обективност и безпристрастност на съдебния състав.

В ареста са четирима души с обвинения за грабеж на мобилния телефон на архимандрит Теофил и 16 камери на манастира.

Във вторник вечерта нападателите пристигнали в светата обител, вързали монаха Теофил, влачили го по земята, а след това разбили зазидан прозорец на черквата в търсене на златно съкровище.