Към момента всички съдии в Районен съд-Сандански, които са на работа днес, са се отвели от разглеждане на делото за мерките за неотклонение на обвиняемите за опита за обир на Роженския манастир. Подготвя се искане до Върховния касационен съд за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да разгледа делото. Това съобщи за БТА съдия Росица Калугерова, временно изпълняващ длъжността председател на Районен съд-Сандански.

Тя уточни, че причината за отвод е еднаква за всички съдии. Това е, че единият от задържаните е адвокат от района на Сандански с основна дейност в града и са налице служебни взаимоотношения. За да се избегне всякакво съмнение в безпристрастността на съда, съдиите са се отвели.

"Надявам се Върховният касационен съд да се произнесе възможно най-бързо. Не става дума за срок, това става незабавно, така че изпращайки искането, очакваме отговор кой съд ще разгледа делото, за да изпратим материалите там", добави Калугерова.

От Районна прокуратура - Сандански е внесено искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо четирима души, двама от които са непълнолетни. Срокът за задържане от 72 часа важи до предаване на лицата в съда, а делото вече е внесено в съда от прокуратурата. Ако 72-та часа изтекат преди да се насрочи делото, ще реши съдът, към който се изпрати.