Румъния потвърди случай на коронавирус, а по-късно отрече - при мъж, който се е завърнал преди три седмици от Италия, съобщи телевизия Реалитатя плус, позовавайки се на източници от здравния сектор, съобщи Ройтерс.

Реалитатя съобщи, че човекът е поставен под карантина в букурещката болница за инфекциозни болести "Матей Балш". Служители в болницата не бяха на разположение за коментар.

Около 1,3 милиона румънци живеят и работят в Италия, отбелязва Ройтерс.

Към 21,21 часа информацията бе опровергана. Нито един случай със съмнение за инфекция с коронавирус не е дал положителен резултат в Румъния досега, заяви държавният секретар (заместник-министър) в министерството на здравеопазването Андрей Бачу, предаде Ройтерс.

"Няма случаи с положителен тест за коронавирус в Румъния. Досега има само отрицателни резултати от тестовете", подчерта той по телефона за Ройтерс.

Президентът Клаус Йоханис свика утре заседание на Върховния съвет за отбраната, който да обсъди борбата с коронавируса, като заяви, че "нещата бързо се промениха през последните дни по отношение на новите случаи, регистрирани в Европа".

Днес Хърватия потвърди първи случай на заразяване с коронавирус. В болница в Загреб петима души са поставени под карантина, а в Риека - девет, и се подготвят допълнителни места в болниците, съобщи интернет порталът Индекс.

Лекарите казват, че няма причини за паника и многото случаи са на хора, които са били в контакт със заразени пациенти, също поставени под наблюдение и изолация макар да не са в болница.

Магазините в Хърватия бързо се опразват поради паника, обхвнала хората заради коронавируса, съобщава местно бизнес издание, цитирано от Танюг. Най-много се купува храна за резерв - предимно ориз и тестени храни, както и основни стоки като тоалетна хартия. Изчезват също брашното и сухарите.

Вероятно хората са се повлияли от информациите от Италия, откъдето вече дни наред идват снимки на полупразни магазини.

Подобни информации идват и от Словения, където гражданите също започнаха да се запасяват с храна и трайни стоки за случай да бъдат поставени под карантина. Търсят се главно консерви и средства за дезинфекция.

И властите в Швейцария потвърдиха първия в страната случай на заразяване с коронавируса, предаде Ройтерс.

Лицето е хоспитализирано и изолирано, здравословното му състояние е добро", заяви Федералната служба за обществено здраве. В съобщението не бе посочено къде е открит случаят. Според медийни информации пациентът е открит в кантона Тичино (Тесин), на границата с Италия - 70-годишен мъж, неотдавна пътувал до Милано, Италия.

Първи два случая на коронавирус бяха регистрирани в Австрия, съобщи днес говорителка на здравните власти в провинция Тирол, цитирана от Ройтерс.

Заразените са двама италианци, които са жители на провинцията, каза министър-председателят на Тирол Гюнтер Платер пред местни медии. Един от двамата заразени е пристигнал от Ломбардия, съобщи губернаторът пред австрийската агенция АПА, цитирана от ДПА.

Пациентите, които имат лека треска, са изолирани в болница в Инсбрук, според властите в Тирол.

Броят на установените случаи на заболяването във Франция вече е 14.

Още трима души, заразени с коронавируса, са починали в Северна Италия, съобщи пред репортери началникът на агенцията за гражданска защита Анджело Борели. Тримата са възрастни хора над 80-те, от най-засегнатия регион - Ломбардия. Броят на потвърдените случаи на заразени е нараснал до 322-ма души, добави той.

Всички държави - съседки на Италия, "се ангажираха да държат отворени границите си, тъй като затварянето им би било грешка и ще е непропорционално", обяви днес италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца, след среща в Рим с колегите си, предаде Франс прес.

На тази министерска среща между Италия, Франция, Швейцария, Австрия, Словения, Хърватия, както и Германия и ЕС, министрите решиха също да "преценяват поотделно всеки конкретен случай" при евентуална отмяна на големи събития, според съвместното комюнике.

Италианският здравен министър увери, че "няма никаква промяна в условията за пътуване на италианците". При всеки случай, добави той, "говорим за вирус, който не признава граници". "За да се борим с него, трябва да си сътрудничим, никоя държава не може да действа сама", подчерта Сперанца.

В съвместното си изявление министрите и ЕС обещаха да "споделят и стандартизират информацията за пътници, които се връщат или отиват в рискови зони".

Министрите ще засилят също обмена на медицинска и епидемологична информация, както и тази по за приетите мерки за справяне със заразата.

Сперанца защити действията на правителството на Джузепе Конте като подчерта, че Италия е първата държава, спряла всички директни полети до и от Китай и една от първите, поставили термични скенери на главните си летища.

Той подчерта, че мерките са много строги и много сериозни, но трябва да се избягва всяване на паника. Министърът изрази увереност, че взетите в Италия мерки ще дадат резултат (карантина за 11 града и множество ограничения в половината от регионите на страната).

"Във влакове, автобуси и самолети, както и по гарите и летищата, искаме да предоставим информация на пътниците, идващи от засегнати райони"каза германският министър на здравеопазването Йенс Шпан.