Софийски апелативен съд уважи протеста на прокуратурата относно решението на Софийски градски съд да остави Марин Димитров под домашен арест и му постанови мярка за неотклонение "задържане под стража".

Димитров е обвинен за участие в престъпна група заедно със сина си Стефан Димитров, бившата директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Съдът посочи, че до момента, в ареста, няма влошаване в здравословното състояние на Димитров, като допълни, че за него се полага висококвалифицирана медицинска помощ и няма риск от неглижиране.

От държавното обвинение посочиха, че в действителност Димитров има насрочена операция, но тя не е спешна, а планова. Прокурорът по делото обясни, че Димитров има влошено здравословно състояние, но то не е несъвместимо с наказанието "задържане под стража". Той допълни, че с днешните модерни технологии не е необходимо Димитров да напуска дома си, за да се свърже с някого.

Адвокат Иво Найденов, защитник на Марин Димитров, посочи, че той няма как да повлияе нито на бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков, нито на бившия министър на финансите Асен Василев, докато е под домашен арест. Той допълни, че няма никакви доказателства подзащитният му да е имал контакт със служители на Гранично контролно пропускателен пункт (ГКПП) Оряхово, нито да е комуникирал с Петя Банкова, Живко Коцев или Никола Николов.

Здравословно не съм добре, каза Марин Димитров пред съда. Той допълни, че проблемът му е с дишането и на моменти не може да диша, защото в килията температурата е много висока.

На 20 юни Софийският градски съд постанови "домашен арест" за Марин Димитров. До момента Димитров беше задържан за постоянно в ареста. Той поиска от съда да му наложи по-лека мярка за неотклонение. Според адвоката му Иво Найденов по делото няма доказателства за престъпна група, както и такива, които да сочат, че клиентът му е участвал в контрабандна дейност.