Прокуратурата на Република България официално е информирана от "Интерпол" Ташкент за задържането на Илиян Тодоров - осъдения за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло" през 2009 година. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред bTV.

По думите ѝ предстои изпращането на документи за екстрадицията на Тодоров съгласно сключен договор между Република България и Република Узбекистан, подписан между страните през 2004 г.

Извършителят на две убийства е задържан на 1 март на летището в столицата на Узбекистан Ташкент при проверка на "изход" с полет за Истанбул. В хода на проверката е установено, че паспортът му е подправен. Заради това той е задържан.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление (използване на неистински документ), което предстои да се разгледа.

"Той беше обявен за международни издирване с европейска заповед за арест и червен бюлетин по повод убийството на две лица и опит за убийство на трето лице", заяви Сийка Милева.

"Отдел "Международен" при Върховна касационна прокуратура (ВКП) поддържа постоянна комуникация с Главната прокуратура на Узбекистан чрез Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" при МВР. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев ще поиска официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев", добави говорителят на главния прокурор.

Малко по-рано беше съобщено, че Илиян Тодоров е бил задържан в Узбекистан заради фалшив паспорт. Той беше осъден на доживотен затвор за убийствата на Васил Александров и хокеистът Кирил Въжаров, които починаха, а техен приятел беше само ранен с нож.

През 2011 година съдия Румяна Ченалова го пусна от ареста и оттогава Илиян Тодоров е в неизвестност. По-късно - в края на 2013 година, окончателната доживотна присъда на Тодоров бе потвърдена от ВКС.