Прокуратурата повдигна обвинения срещу четирима души за погрома в известния ресторант "Бесо" в София вчера. Трима от тях обаче са обвинени задочно, тъй като са обявени за общодържавно издирване, съобщи bTV.

Четвъртият бе задържан и ще остане в ареста за 72 часа. Обвиненията са за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм. По закон наказанието е до 5 години затвор, уточниха от прокуратурата.

Групата мъже нахлули в заведението на столичния булевард "Тодор Каблешков" вчера около 18 часа и потрошили мебели пред очите на изумените клиенти. Без да крият лицата си, те са отправили заплахи към собственика на заведението Емануил Лазаров.

Днес стана ясно, че заподозрян като поръчител на нападението е съдружникът на Лазаров - бившият шеф на федерацията по кикбокс Красен Кръстев. Той е в ареста за 24 часа, но по неофициална информация най-вероятно няма да бъде обвинен.

През целия ден днес полицаите очакваха участниците в мелето сами да се предадат, беше привикан и активният криминален контингент. В късния следобед в столичната полиция започна разпознаване с помощта на персонала. Викани са и хора от кръга на мъжете, атакували заведението.

Неуредени финансови отношения между двамата съдружници е основната версия, по която работи полицията след показната наказателна акция в заведението.

"Правили са опити тези отношения да бъдат уредени, в крайна сметка не са успели да ги уредят. Тук трябва да подчертаем, че нито полицията, нито прокуратурата могат да се месят в такива финансови и търговски бизнес дела, но категорично този вандалски акт трябва да бъде осъден", каза директорът на СДВР комисар Георги Хаджиев.

"Има бизнес интереси зад това. Чувствам се изнудван. Вероятно е сплашване, за да бъда послушен и да изпълня някакви техни желания", обясни Емануил Лазаров.

Той и Кръстев са съдружници в пет компании - " Кристал Дивелъпмънтс" ООД , "Емпайър Дивелъпмънтс Груп" АД, " Кристал Кепитъл Инвестмънт" ООД, "Кепитъл Валю" ЕАД и "Сайънс Мениджмънт" ЕООД. Повечето от тях имат за основна дейност строителство и отдаване на имоти.

"Притеснявам се и се страхувам за живота си. Както за моя живот се страхувам, така - аз имам 3 деца и жена, естествено е, че това ме притеснява", допълни Лазаров.

Утре се очаква прокуратурата да даде повече подробности по разследването.