Без номинация за нов главен прокурор започна пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС). Остава още едно заседание, на което министърът на правосъдието Данаил Кирилов може да предложи кандидатура, което ще се проведе на 29 юли.

Това бе очаквано, тъй като министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви преди време, че няма да обявява такава.

Преди дни прокурорската колегия на ВСС предложи за главен прокурор сегашният зам.-главен Иван Гешев.

В момента пред ВСС се провежда протест срещу кандидатурата на Гешев. Неколкостотин човека са блокирали улицата. В същото време се провежда и контрапротест, който иска оставката на ВКС Лозан Панов. Полиция пази реда.

Междувременно специализираната прокуратура подкрепи кандидатурата на Гешев с позиция, която изпрати до ВСС. В нея се казва, че Гешев с действията си винаги е подкрепял работата на магистратите и съдебните служители, както и е отстоявал позициите на прокуратурата в съдебна зала. Спецпрокурорите призовават членовете на ВСС да не се подават на недопустим натиск от политически и икономически субекти. Внушенията, които се опитват да постигнат тези формирования, представляват намеса в независимостта на съдебната власт.

От Камарата на следователите също подкрепиха Гешев. Тази кандидатура отговаря на профила за главен прокурор, която предварително бе обсъдена, заявяват от камарата. От там допълват, че отговаря на законовите изисквания - спазване на висок етичен стандарт, дългогодишен професионален опит като следовател и зам.-главен прокурор, умения за работа в екип и мотивиране на колектива, воля за налагане на законността, психическа устойчивост при ниво стрес. От Камарата на следователите призоваха институциите и неправителствените организации да не се намесват в съдебната власт.