Съдът във Враца постанови 18 години затвор за мъжа, който през септември миналата година подпали с бензин жена си, докато спи във врачанското село Три кладенци.

Подсъдимият Николай П. (на 53 години) от дълги години живеел на семейни начала с 45-годишната Татяна в къща в с. Три Кладенци, област Враца. Знаело се, че той често злоупотребявал с алкохол, вследствие на което ставал агресивен и упражнявал физическо насилие върху жената.

Вечерта на 15 септември 2020 г. един от синовете им минавал с компания в близост до дома на родителите си, когато чул виковете на майка си. Наближавайки къщата, той забелязал излизащия от нея дим. До външната чешма се намирала майка му, която се опитвала да се облива с вода.

Наблизо стоял Николай, който не оказвал никаква помощ на жената. Вместо това той се спречкал със сина им, взел коса и го подгонил със заплашителни думи. Свидетели на случващото се подали сигнал на телефон 112, като междувременно пробвали да загасят огъня в къщата.

Въпреки шока и болката, която изпитвала, Татяна успяла да им сподели, че била полята с бензин и запалена от Николай, докато била в леглото.

На място пристигнали екипи на полицията, пожарната и спешна помощ. Пострадалата била транспортирана до лечебно заведение. Огнището на пожара било ясно отграничено - легло в спалното помещение.

Извършителят на престъпното деяние се укрил, но бил установен и задържан на следващия ден.

Вследствие на тежката травма и настъпилите усложнения Татяна починала. От заключението на съдебномедицинската експертиза е видно, че жената имала изгаряне на 91% от общата телесна повърхност, както и увреждане на горните дихателни пътища, вследствие инхалация на пушечни газове и сажди. Освен това е констатирано наличие на кръвонасядания по шията на пострадалата, вероятно получени при опит за душене с ръце.

Съдът призна подсъдимия Николай П. за виновен и му наложи наказание от 18 години "лишаване от свобода" при "строг" режим на изтърпяване.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок.