27-годишният Севелин Николов, който уби баща си в нощта на 4 ноември 2017 година в дома му в столичния квартал "Павлово", беше осъден на 12 години затвор.

"Съжалявам. Сега не бих го направил... Ще си изтърпя наказанието си", каза пред съда младият мъж, който в нощта на убийството бил под въздействието на наркотици.

Според присъдата на Софийски градски съд Николов трябва да плати общо 240 000 лева кръвнина на роднините си. 100 000 лева е обезщетението за по-малкия му брат, който сега е на 13 г. По 60 000 лева магистратите присъдиха на родителите на убития Жоро Николов (51 г.) - Василка и Светослав. Брат му също има право на обезщетение по новия закон - 20 000 лв.

Делото мина по съкратената процедура, при която наказанието автоматично се намалява с 1/3, но така то приключи само в две съдебни заседания, второто от които днес. То приключи в 2 заседания - първото бе на 15 януари, а второто - започна към 11 ч днес.

Севелин като по-малък

Снимка: Фейсбук

Според съда убитият мъж до последно е изпитвал болки и страдал, докато бил ръган встрани и в гърба от сина си. Съдебно-медицинската експертиза е установила 21 удара с нож по жертвата.

Има 2 версии за мотива за убийството. Едната е на Севелин, който твърди, че баща му с години тормозил него и майка му. Другата е, че до трагедията се е стигнало заради наркотиците и намерението на таткото да продаде къща, в която Севелин живеел с приятелката си след развода на родителите си, съобщи "24 часа".

Подсъдимият от известно време е в затворническата болница в София и отново ще бъде върнат там, тъй като още не се бил възстановил от операция на рамото.

До преди 4-5 години младежът тренирал планинско колоездене и често получавал травми. Започнал да употребява марихуана, за да притъпи болките, пиел и лекарства.

Присъдата му може да се обжалва пред Апелативния съд в София.