Бабата и дядото на Севелин Николов, който уби баща си с 21 удара с нож в нощта на 4 ноември 2017 г. в столичния кв. "Павлово", искат обезщетение от внука си заради загубата на сина си - 51-годишният Жоро, съобщава "24 часа".

Исковете на Василка и Светослав за морални вреди са за по 140 000 лв. Заедно с тях като частни обвинители по делото на 15 януари т.г. бяха допуснати 13-годишният брат на подсъдимия и чичо му, които също търсят кръвнина - съответно от 100 000 лв. и 80 000 лв. Всички искове за общо 460 000 лв. бяха допуснати от съдия Доротея Кехайова. Според адвокат Тихомир Цаков приемането им за съвместно разглеждане в наказателния процес ще затрудни разследването.

"Виновен съм", каза Севелин, след като застана на подсъдимата скамейка, въпреки че има проблеми със здравето - накуцва с единия крак, а рамото му е оперирано.

Младежът, който през февруари ще навърши 27 г., поиска делото да се гледа по съкратена процедура. По закон при нея наказанието задължително се намалява с 1/3.

Бабата на младежа - Василка, бе директор на езиковата гимназия, в която учеше и Йоан Матев, подсъдим за убийството на Георги в Борисовата градина. Тя не дойде на първото разпоредително заседание по делото. Представляваше я адвокат Камен Новиков. Той поддържаше пред съда и исковите молби на нейния съпруг и брата на убития.

Съдът отхвърли искането на друг адвокат, който представлява малкия брат на подсъдимия, делото да се гледа при закрити врата. На 7 февруари след разпит на две жени - близки на Жоро, се очаква по делото да има присъда.

Дотогава Севелин остава зад решетките, тъй като съдът отхвърли искането мярката му за неотклонение "задържане под стража" да бъде изменена. Според магистратите младежът може да бъде лекуван и в затворническата болница.

Припомняме, че инцидентът стана в нощта на 4 ноември 2017-а.

"Свърши се. Мисля, че убих баща си. Наръгах го", казва Севелин Николов - Съни пред приятели. Час по-рано един от тях е чул Съни да казва, че ще убие баща си, защото "има да оправя сметки с него", но не го взема на сериозно.

Убитият е Жоро Николов, на 51 г. По трупа му има 21 рани от нож.

"Съни каза, че е направил услуга на себе си, майка си и брат си, защото баща му ги тормозел от години", разкрива един от приятелите му пред съда, когато и призовават на разпит.