Нападателят е 43-годишният Джеиймс Дж. Лий, съобщи телевизия Ен Би Си, цитирана от "Фокус". По данни на полицията мъжът многократно е протестирал около сградата на телевизията с лозунги за опазване на околната среда.

По информация на Фокс нюз Лий е създал сайта savetheplanetprotest.com и се бори за промени в телевизия „Дискавъри”. Според него предаванията по канала носят повече вреди, отколкото ползи. Той смята, че тези шоу програми са развлекателни и отвличат вниманието от важните проблеми, като глобалното затопляне и изчезването на животински видове.

Служителка на "Дискавъри" съобщила пред телевизия Ей Би Си, че чула пет или шест изстрела вътре в сградата, но полицията не съобщи дали има пострадали при стрелбата, съобщи БТА. Според говорителя на областната управа Патрик Лейсфилд похитителят е въоръжен и твърди, че носи взривно устройство. Очевидец съобщил за Асошиейтед прес по телефона, че "нещо е прикрепено около гърдите му".
Мъжът е бил с азиатски черти и носи пистолет
, съобщи Ройтерс. Полицаите го наблюдаваха чрез камерите на вътрешната система за сигурност на сградата, а служителите на "Дискавъри" поместваха в Туитър актуализирани съобщения за ситуацията.

Полицията евакуира сградата, блокира околните улици и нареди на живеещите в съседство да не напускат домовете си. Експерти по обезвреждане на бомби бяха на мястото на драмата.

"Дискавъри комюникейшънс" държи кабелни и сателитни мрежи в САЩ, включително Дискавъри ченъл, Ти Ел Си и Енимъл планет. Компанията твърди, че има 1,5 милиарда абонати в над 180 държави.

След неколкочасови преговори похитителят е бил застрелян, съобщи Ройтерс, като се позова на телевизионния канал Ем Ес Ен Би Си. При операцията са освободени трима заложници, които са невредими.