Имаме добра основа за отстраняване на пречките за започване на преговори с Европейския съюз с решение, което не засяга въпросите на македонската идентичност и за което сме убедени, че е приемливо и за ключовите позиции на България, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, съобщи телевизия ТВ21, цитирана от БТА. Така той коментира предложенията на португалския външен министър Аугущу Сантуш Силва и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей

Силва и Вархей представиха днес на премиера Заев, вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров и външния министър Буяр Османи проекторешения за преодоляване на проблема между Република Северна Македония и България, които имат за цел да деблокират започването на преговори с ЕС.

Заев каза, че заедно с Димитров и Османи ще разгледат детайлно предложенията. Той подчерта, че сега е моментът да се направи крачка напред и час по-скоро да се постигне споразумение в интерес на общото европейско бъдеще.

"Това очакват и искат гражданите на двете страни, очакват го европейците, дължим това на себе си, дължим това на народа", заяви Заев.

Той благодари на Вархей и Силва за ангажимента да помогнат на Скопие и София да решат проблема и увери, че Република Северна Македония проявява добра воля и разбиране към съседната България и същевременно има твърда позиция за македонската идентичност, която не подлежи на преговори и това е било прието с разбиране от Брюксел.

"Надявам се със същия такъв подход да се срещнем в София за доброто на двата народа и за общото бъдеще на двете страни като съседи и приятели, като членки на НАТО и като партньори и членки на ЕС", изтъкна Заев.

По-рано днес Силва и Вархей се срещнаха в София с българския външен министър Светлан Стоев, който каза, че България е отворена за активен, открит и пълноценен диалог с Република Северна Македония.

Медиите в Скопие обаче отбелязват, че ако се съди по изявленията от официална София, може да се каже, че мисията на Варехй и Силва е била неуспешна, а Светлан Стоев е казал, че не може да се очаква промяна в официалната позиция на България.

За нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаването на необходимите гаранции за изпълнението на договора за добросъседство, подчерта Стоев след срещата си с европейските представители.

След срещите в София еврокомисарят и португалският външен министър направиха "сдържани изявления", посочват скопските медии.