Вярвам, че ще се намери решение на отворените въпроси с България. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев пред Националното радио и Националната телевизия на Северна Македония (МРТ). Той изпрати послание директно до президента Румен Радев и служебното правителство да покажат европейско ниво спрямо един от своите първи съседи - Северна Македония.

София трябва да даде шанс на Скопие да продължи процеса на присъединяване към Европейския съюз, коментира той, цитирайки консенсусното решение на всички 27 страни-членки на ЕС, включително България, че РСМ е изпълнила всички условия за започване на преговори.

Той добави, че очаква първата междуправителствена конференция да се проведе след заседанието за вземане на Съвета на министрите и призова България да продължи в духа на европейските маниери и отново да насочи вниманието на Европейския съюз към региона.

"Нека продължим да изграждаме приятелство, важно е каква история пишем сега, нашите млади хора искат да отворят вратите и възможностите за сътрудничество, а не да остават в миналото", отбеляза Зоран Заев.

И допълни, че по време на посещението му в Брюксел миналата седмица е съобщил на всички европейски институции и всички европейски държави, че докато македонският език и македонската идентичност са на масата, Скопие няма да води преговори.

"Идентичността и езикът не подлежат на договаряне. Това, което нашите хора трябва да знаят, е, че Европа има дълг към нас. Ние изпълнихме всичко. Северна Македония е държава, която чака най-дълго от всички, които искат да продължат европейския път. От всички държави, които някога са били кандидати, сега са членове или все още са кандидати, ние чакаме най-дълго, 16 години", коментира Заев и отбеляза, че без Северна Македония разширяването на ЕС, с което той декларира стратегическата си цел, е застрашено.