Над 86% от българите са обединени около идеята, че ние не можем да се откажем от нашите исторически корени и историческата ни идентичност. Тази идея от 80 години обединява почти целия български народ, заяви пред БНТ проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия между България и Република Северна Македония.

Той отбеляза, че във външнополитически план българите са ориентирани в две посоки - едните предпочитат европейската ориентация на България, други - руската, като единственото, което ги обединява, е македонската кауза.

Според него надеждите на политиците в Република Северна Македония, че Германия и ЕС ще принуди България да отстъпи и македонската кауза да бъде предадена в сегашната политическа ситуация у нас са суетни.

"Никой не може да принуди България да пусне една държава, която не е скъсала с тоталитарната комунистическа държавно-творческа енергия и форма на управление и която сама се мъчи да изработи правилата, по които да бъде в ЕС. Това е чудовищно", допълни проф. Кирил Топалов.

Скопие не изпълнява задълженията си по договор със съседна страна членка, категоричен е историкът.

"Вече трябва да забравим това, че са ни братя, братовчеди и т.н.", каза проф. Топалов и допълни, че трябва да гледаме на тях като на съседна държава, към която се отнасяме със симпатия, с доверие, но и тя трябва да ни върне същото.

Съвместната Комисия по историческите въпроси със Северна Македония трябва да продължи да съществува, защото е символ - Северна Македония е добре да влезе в ЕС, но когато се реформира, смята Топалов.

И даде пример - Самуил бил македонски цар, заробил "бугарите и албанците". Какво било решението според Скопие - да се кажело, че българската гледна точка е, че Самуил е български цар, а македонската - Самуил е македонски цар. Това е абсурд, настоя Топалов.

"В тази държава ние сме окупатори, фашисти, разбойници - явно нищо добро не остава ненакзано, след като ги признахме. Ако Северна Македония иска в ЕС, трябва да приеме доста компромисния вариант, който им предлагаме - от 1944 година има македонска държавност, преди това - не. Обща ни е историята до 1944 година", подчерта профeсорът.

Това, че са били поробвани от сърби и гърци след Балканската и Първата световна война, не ги прави македонци, категоричен е Кирил Топалов.

Междувременно македонските медии информират днес за визитата в Брюксел на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и разговорите му с високопоставени европейски представители. Вестник "Слободен печат" отбелязва, че Зоран Заев е подчертал пред всички събеседници в Брюксел, че преговори са приемливи за Северна Македония само при условие, че не засягат македонската идентичност и език. Впрочем, едно от условията на Северна Македония е да пише  "македонски език" в самата преговорна рамка, която тепърва трябва да се приеме. Тази рамка дефинира принципите на преговорния процес между Скопие и Брюксел и трябва да бъде приета както от европейска, така и от македонска страна, пише "Слободен печат".

Осигурихме и в Европейската комисия, и в Европейския парламент и която и да било друга европейска институция ключовите представители да знаят и разбират, че нашата македонска идентичност не подлежи на преговори и никога няма да бъде за преговори, заявил вчера премиерът Заев, цитиран от "Слободен печат".