Американският президент Джо Байдън каза, че е повдигнал въпроса за "възмутителното убийство" на журналиста Джамал Хашоги на срещата си със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Казах много откровено, че за един американски президент да си мълчи по въпрос, свързан с човешките права, противоречи на нашата същност и на моята същност", заяви Байдън. "Аз винаги ще се застъпвам за нашите ценности", каза той.

Американското разузнаване смята, че саудитският престолонаследник, наричан накратко МБС, вероятно е наредил убийството на Хашоги през 2018 г.

Байдън заяви, че де факто лидерът на Саудитска Арабия "по същество е казал, че не е лично отговорен за това". "Аз показах, че мисля, че е", заяви президентът на САЩ. Байдън също така обяви, че американските миротворци ще напуснат остров Тиран в Червено море до края на годината. По думите му това е било договорено по време на "добра поредица от срещи", които той е имал в Джеда.

Миротворците бяха разположени на острова съгласно споразуменията от 1978 г., довели до мирния договор между Израел и Египет. Тиран се намира между Саудитска Арабия и Египет в стратегически район, водещ към израелското пристанище Ейлат. За изтеглянето на американските миротворци беше необходимо съгласието на Израел, а сделката е поредното свидетелство за затоплянето на отношенията между израелците и саудитците.

Байдън каза, че с принц Мохамед също така са обсъдили енергийните въпроси и че очаква "по-нататъшни стъпки" от Саудитска Арабия, която е водещ производител на петрол, в тази област в идните седмици.

Като кандидат за президент Байдън беше казал, че кралството би трябвало да бъде превърнато в "парий" на международната сцена заради убийството на Хашоги. При посещението си сега той заяви, че не съжалява за този коментар.

Интересите в енергетиката и сигурността накараха Байдън и неговите сътрудници да решат да не изолират Саудитска Арабия, която засилва връзките си с Русия и Китай.

Снимка: БТА/АП

Срещата на Байдън с принц Мохамед, както и поздравът помежду им с докосване на юмруци предизвика реакции на възмущение. Според критици президентът е изоставил обещанията си във връзка с правата на човека, особено що се отнася до убийството на Хашоги.

"Първото докосване с юмруци между президента Байдън и Мохамед бин Салман беше по-лошо от ръкостискане - то беше срамно", заяви Фред Райън, издателят на в. "Вашингтон пост", за който работеше убитият саудитски журналист.

Годеницата на Хашоги, Хатидже Дженгиз, пусна в Туитър скрийншот с надпис какво би казал той на Байдън по повод срещата му със саудитския престолонаследник: "Кръвта на следващата жертва на МБС е върху твоите ръце".

Конгресменът от Калифорния Адам Шиф, демократ и председател на комисията по разузнаването на Камарата на представителите, написа: "Един поздрав с допиране на юмруци е по-силен от хиляди думи". "Ако някога сме имали нужда от припомняне за продължаващата хватка на богатите на петрол автокрации върху външната политика на САЩ в Близкия изток, днес го получихме", допълни той.

Байдън се срещна също така със саудитския крал Салман. На срещата не бяха допуснати журналисти, но саудитските власти разпространиха видеозапис, на който президентът се ръкуваше с монарха в присъствието на принц Мохамед. По-късно Байдън и саудитският престолонаследник проведоха среща в по-широк състав с участието и на съветници.

При посещението на Байдън САЩ и Саудитска Арабия обявиха споразумения в редица области, включително за сътрудничество в 5Джи и 6Джи технологиите и киберсигурността.

Вашингтон също така приветства саудитското решение за отваряне на въздушното пространство на кралството за граждански полети за и от Израел.