Две силни експлозии е имало тази сутрин в северната част на Крим. Руските власти, както и миналия път (на 9 август на летище Саки) съобщават за "детонация на боеприпаси".

В село Майское, на 20 км от Джанкой, е имало експлозия и пожар. Снимки и видеоклипове се появиха в "Телеграм" и в социалните мрежи.

Според източник на РИА Новости пожарът е избухнал в трансформаторна подстанция.

В същото време в някои видеоклипове, заснети от очевидци, се чуват поредица от силни взривове, наподобяващи експлозии на боеприпаси. Според ТАСС администрацията на селището също е съобщила, че е имало детонация на боеприпаси. Жителите на Майское са евакуирани.

Според изданието "Криминформ" става дума за два различни инцидента - експлозия в склад в Майское и пожар в трансформаторна подстанция в Джанкой.

Джанкой е голям транспортен възел, през който руските войски се прехвърлят в Южна Украйна.

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов заяви, че е отишъл на мястото на инцидента и че обстоятелствата на инцидента се разследват. Той не съобщава подробности за случилото се. Близо 2000 души вече са евакуирани от района, има повредени сгради, заяви Аксьонов.

На 9 август на летище Саки край село Новофедоровка избухна серия от експлозии. По официални данни един човек е загинал, а 14 са били ранени. Руското министерство на отбраната заяви, че експлозиите са причинени от случайно взривяване на боеприпаси. По късно се появиха сателитни снимки, показващи пораженията на летището, а според някои данни са били унищожени и няколко бойни самолета на руските ВКС.

Тази сутрин руското министерство на отбраната съобщи, че близо до Майское в Крим "е възникнал пожар във временен склад за боеприпаси във военно поделение".

"Пожарът е довел до детонация на складирани боеприпаси", се казва в съобщението.

Съобщава се също, че няма сериозно пострадали, а причините за пожара се разследват.

Според "ръководителя на Крим" Сергей Аксьонов двама цивилни са пострадали от експлозиите, но животът им не е в опасност.

На фона на непотвърдена информация от вчера, че руското командване напуска Херсон и се мести на другия бряг на Днепър, за да не се окаже отрязано, заради украински атаки, в. "Ню Йорк Таймс" публикува статия, посветена на проблематичността на украинската офанзива в Херсон.

Според изданието украинските военни в южната част на страната "продължават да са натъпкани в окопите си" и че ударите по руската логистика (мостовете през Днепър) не са подкопали основните предимства на Русия.

"Съкращаването на линиите за снабдяване все още не е подкопало огромното предимство на Москва в артилерията, боеприпасите и тежките оръжия, което прави трудно, ако не и невъзможно, напредването на украинските сили без огромни загуби", посочва изданието.

Украински офицери, твърдят, че украинските въоръжени сили нямат предимство в личния състав и техниката на Херсонското направление. Напоследък тази разлика се увеличава, защото Русия увеличава резервите си на юг.

Вярно е, че този процес се забави благодарение на ударите с ракетните системи за залпов огън HIMARS, които подкопават руската логистика и вече направиха непроходима основната артерия за доставки - Антоновския мост.

Но все пак стои въпросът доколко това ще намали бойния капацитет на руските сили. "Дори и мостовете да бъдат разрушени, Русия ще има възможност да се снабдява... те имат много военни мостове, фериботи, има речни кораби", разказват военни експерти пред вестника.

При най-оптимистичната прогноза украинските сили ще могат да разклатят позициите на Русия в Херсон едва след няколко месеца. Съществува и риск, че по този начин украинските въоръжени сили "могат да загубят ресурсите, които ще им бъдат необходими за провеждането на други кампании".

В този контекст "Ню Йорк Таймс" цитира високопоставени украински служители, които поставят под съмнение наскоро изнесената информация за напускането на руското командване от Херсон.

Междувременно през изминалата нощ е бил един от най-масираните обстрели на Харков в последно време, заяви ръководителят на украинската държавна администрация Олег Синегубов.

Според сутрешната сводка на украинския генерален щаб продължават сраженията за Ивано-Дарьевка край Северск - атаките идват откъм рафинерията в Лисичанск. Близо до Соледар се извършва настъпление към Бахмутское, което е отблъснато от изток (откъм Владимировка), но атаката продължава от юг (от Покровское).

Руските сили атакуват и Зализне (Артьомово отпреди декомунизацията) северозападно от Горловка. Това е градът, който открива пътя към Торецк и е в непосредствена близост до него.

В района на Донецк руските войски настъпват от Старомихайловка към село Невелское югозападно от Пески и боевете продължават.

Също така тази сутрин на брифинг в руското министерство на отбраната бе съобщено, че през нощта е бил унищожен командно-наблюдателен пункт на украинската армия край Андреевка, Херсонска област, както и пункт за временно разполагане край Лозовое. Повече от 20 военнослужещи са убити, а около 30 са ранени.

При съсредоточен огън по позициите на 72-ра мотопехотна бригада в района на Артьомовск (Донецка област) са унищожени над 50 "националисти", както и шест единици военна техника.

Руската авиация, ракетните войски и артилерия са унищожили украинска радарна станция, както и складове за боеприпаси и гориво в Донецка и Харковска област.

На позициите, изоставени от частите на 72-ра механизирана бригада на украинските въоръжени сили, са открити повече от 50 противотанкови мини от френски произход. Използването на такива мини, които не могат да бъдат отстранени или деактивирани, след като бъдат разположени, е пряко нарушение на Женевската конвенция, се казва още в сводката

Според поредния доклад на британското разузнаване надводните кораби на Черноморския флот на Русия продължават да заемат "изключително отбранителна позиция", като патрулите им обикновено са ограничени до водите, които се намират в близост до бреговата линия на Крим.

Смята се, че това контрастира с повишената активност на руските военноморски сили в други морета, характерна за този период от годината.

"Черноморският флот продължава да използва крилати ракети с далечен обсег на действие в подкрепа на сухопътните офанзиви, но сега му е трудно да упражнява ефективен контрол върху морето. Той загуби флагманския си кораб "Москва", значителна част от бойните си самолети, както и контрола над Змийския остров", се казва в доклада.

Също така съществуващите ограничения подкопават "цялостната стратегия на Русия за нахлуване" и позволяват на Украйна да "оказва натиск върху руските сухопътни сили на други места".