Най-вероятно социалните работнички, грижещи се за възрастни австрийци у дома, ще започнат да пристигат с влакове от Румъния след 10 май, съобщиха австрийски медии.

Продължават междуправителствените преговори за подготвяне на транспортен коридор. Решението ще бъде обявено, след като бъде постигнато съгласие между Виена и Букурещ.

Говорител на австрийската министърка по европейските въпроси Каролине Едтщадлер не пожела да потвърди официално началната дата на трансфера, тъй като преговорите не са приключили. От своя страна австрийските железници са заявили готовност за приемане на извънредния влак в понеделник, 11 май. От Стопанската камара бе съобщено, че информацията вече е изпратена до румънските фирми, осигуряващи жените гледачки.

В. "Тиролер тагесцайтунг" пише, че в цената на билета влиза и тест за коронавирус. Социалните работнички, които ще дойдат с първия влак, ще бъдат разпределени в три източни провинции на Австрия, със следващия влак ще пристигнат очакваните помощнички и за западните провинции на страната.

Затрудненията около трансфера, който трябваше да започне още в началото на месеца, се появиха, след като малко преди предвидения старт румънският министър на транспорта Лучиан Боде каза, че не знае нищо за подобни коридорни влакове, тъй като от австрийска стана не е било отправено официално запитване. Освен това като евентуална пречка той посочи и факта, че Румъния се намира в извънредно положение поне до 15 май.

Осигуряването на транспортен коридор се очаква с нетърпение в Австрия, тъй като половината от работещите в страната 70 000 гледачки на възрастни хора са румънки. Много от тях не са се прибирали вкъщи от месеци, така че влаковете ще пътуват пълни и в двете посоки при спазване на всички изисквания за хигиена и дистанция в условията на кризата с новия коронавирус.

С извънредните влакове ще се трансферират до 10 000 румънки. Ежедневно коридорът ще ползват по 350 души в двете посоки. Една трета от цената на билета, теста и нощувката поема Австрийската стопанска камара. Бургенланд - първата австрийска провинция, където ще пристигнат румънки, също обяви, че ще поеме част от разноските.