Руският президент Владимир Путин премина Кримския мост с влак по новооткритата железопътна линия от Керч до Таман. По този начин държавният глава всъщност откри движението по тази железопътна линия, предаде ТАСС.

В това пътуването Путин бе придружен от служители, с които проведе кратък разговор. Качил се на влака, държавният глава се отправи към кабината на водача и прекара в нея известно време. След това президентът се премести в един от вагоните, където разговаря с работници, ангажирани в изграждането на моста.

Кримският мост - най-дългият в Русия и Европа, свързва Керченския полуостров (Крим) с полуостров Таман (Краснодарска област). Той осигурява непрекъснати транспортни връзки между Крим и други региони на Русия, отбеляза ТАСС.

Частта от моста за леки автомобили беше пусната през май 2018 г., превоза на стоки по него започна по-късно, през есента на същата година. Планирано е движението на товарните влакове да бъде отворено през юни 2020 г.

На 27 декември 2014 г. властите в Киев наредиха прекъсването на влаковете между Симферопол, Севастопол и градовете на Украйна, Русия, Беларус и Полша. В Крим остана в действие само крайградски железопътен транспорт.

Изграждането на железопътната линия през Керченския проток официално приключи на 18 декември 2019 г. Предвижда се до 24 декември съоръжението да бъде предадено - експлоатацията на железницата ще бъде осъществявана от Кримските железници.

Първият пътнически влак ще пресече Керченския проток по новата жп линия на 25 декември. Първият влак от Санкт Петербург до Севастопол е потеглил в 14:00 часа московско време на 23 декември, като ще пътува 43 часа и 25 минути.

Какво каза Путин по време на церемонията

Днешният ден е важен за Крим, Севастопол, за цяла Южна Русия, както и за цялата ни страна, защото, разбира се, инфраструктурни съоръжения като този грандиозния мост, който сте изградили, ще повлияят на цялата икономика, каза президентът, цитиран в съобщение на Кремъл.

Путин обаче напомни, че "не го започваме отначало, а възстановяваме, защото за първи път движението между Санкт Петербург, а първият влак ще бъде Санкт Петербург - Севастопол, беше организирано преди 145 години. И в цялата история на руската държава, през последните години това движение е прекъсвано само три пъти: по време на Октомврийската революция от 1917 г., след това по време на Великата отечествена война и през 2014 година. Възстановихте го. Те възстановиха обаче различен, но надежден, силен маршрут. Поздравявам ви за това. Това е голямо събитие", обърна се Путин към изпълнителите на проекта.

Снимка от ТВ екран на Владимир путин в първия влак по Кримския мост

Снимка: AP/БТА

"И знаете ли, какво още е важно: важно е не само, че след отварянето на автомобилния маршрут по моста милиони коли вече са преминали, а и това, че следващата година ще бъдат превозвани милиони пътници. И това, разбира се, също е голямо събитие: догодина се очаква да бъдат превозени около 14 милиона пътници и около 13 милиона тона товари", каза още Путин.

Владимир Путин по време на церемонията по откриването на жп линията по Кримския мост

Снимка: AP/БТА