Поскъпването в Крим, корупцията, нашествието на ръководни кадри, натрапени "отгоре" и спадът в жизнения стандарт тревожат жителите на полуострова, анексиран през 2014 г. от Русия. Това сочи анализ на Владимир Мукомел от Института по социология към Руската академия на науките, извадки от който помества "Ведомости", цитиран от Би Би Си и БТА.

Данните показват, че от руската анексия са спечелили главно пенсионерите, заетите в бюджетни сектор и държавните служители, чиито доходи съществено са нараснали.

Но положението на трудещите се в други сфери по-скоро се е влошило. Цените в Крим и Севастопол - двата нови субекта на Руската федерация, са нараствали по-бързо от средното за страната, изпреварвайки растежа на заплатите и доходите изобщо.

Хората се дразнят от това, че държавните чиновници разширяват сферите, които контролират, и влияят на бизнеса. Според кримчани, докато полуостровът е бил в Украйна, държавата не е упражнявала такъв натиск.

Същевременно корупция души дребния бизнес в региона. Анкетиран местен жител заявява: "В Украйна също имаше развита корупция, но ония вземаха някак по-малко като че ли . . . даваха ти възможност да работиш, да създаваш свой бизнес".

Руската бюрокрация според кримчани повече се заяжда и изисква цял куп ненужни документи. Недоволство буди и напливът на чиновници отвън, които пречат на местния бизнес.

Оптимизмът на местните спада и заради трудностите, свързани например с дейността на банките и мобилните връзки. Младежите от Крим са принудени да се преориентират от украински към руски висши учебни заведения, а руските стипендии са по-малки от украинските.

Надеждите, свързани с новопостроения Керченски мост, не са осъществени напълно. Засега транспортната достъпност на полуострова не е повишила трудовата мобилност и не е намалила цените, констатира Мукомол.

От май 2018 г., когато бе открит мостът, до април 2019 г. потребителските цени в региона са нараснали с 6 на сто (срещу 1 процент през предходната година), а храните по-специално са поскъпнали с 8 процента (при спад с 1 на сто през предходната година). При това положение позитивните очаквания на кримчани сериозно отслабват, сред тях расте желание за промени, отбелязва Мукомол.