Първите два руски универсални десантни кораба (УДК) ще бъдат предадени за строеж в корабостроителницата "Залив" в Крим през май 2020 г. Това съобщи ТАСС, като се позова на два източника от корабостроителната индустрия.

"Два УДК с водоизместимост до 15 хиляди тона са планирани за първи път в руската история в корабостроителницата "Залив" в Керч през 2020 г.", каза един от източниците. Той добави, че се предвижда водещият кораб да бъде предаден на флота преди приключването на сегашната държавна програма за въоръжение, тоест до края на 2027 година.

Друг източник заяви, че "полагането на двата кораба ще се извърши през май 2020 г." Той потвърди, че всеки от двата кораба ще има водоизместимост до 15 хил. тона. Корабите, каза той, ще могат да превозват повече от 10 хеликоптера от различен клас, а също така ще получат и голяма докинг камера за десантни катери.

Източникът разкри, че "разработването на технически проект за нови кораби е в последния си етап и след приключването му през следващите месеци ще бъде подписан договор за изграждането на УДК".

ТАСС уточни, че няма официално потвърждение на информацията, предоставена от източниците.

Универсални десантни кораби

По-рано друг източник от корабостроителната индустрия заяви пред ТАСС, че не по-късно от края на 2019 г. Министерството на отбраната ще завърши оформянето на тактическа и техническа задача за първите руски универсални десантни кораби. Според него се предвижда изграждането и предаването на водещия УДК на клиента в рамките на 2027 г., а серийният - до началото на 2030-а.

Заводът "Залив" в Керч има капацитета да строи кораби с дължина до 300 м и ширина до 50 м и с водоизместимост повече от 150 хиляди тона.

Универсалните десантни кораби, наричани още вертолетоносачи, са способни да превозват тежки хеликоптери с различни цели (до 16 вертолета от френските кораби "Мистрал" и повече от 30 от американски тип "Уасп" (Wasp)), а също така да превозват от няколкостотин до хиляда или повече морски пехотинци. Наред с това, УДК разполагат с пристан за катери и други плавателни средства, с които осигуряват десанта, транспортират и бронирана техника.

Припомняме, че през 2014 г. Франция замрази доставката на поръчаните от Русия два хеликоптероносача тип "Мистрал" заради руската намеса в Украйна. После договорът беше прекратен и френската страна изплати обезщетение на поръчителя, след което двата кораба бяха продадени на Египет.