Руската полиция задържа днес 44 кримски татари, които протестираха пред сградата на Върховния съд в Москва срещу неправилното според тях осъждане на четирима техни сънародници по обвинение в тероризъм, съобщи Ройтерс, като се позовава на правозащитната организация ОВД-Инфо.

Демонстрантите били арестувани, докато в съда се гледало обжалването на присъдата.

Вчера полицията арестува седем кримски татари на Червения площад в Москва, след като разгони демонстрация, целяща да привлече вниманието към нарушения на правата на човека на анексирания от Русия преди пет години украински полуостров Крим.

Около 25 души протестираха вчера на Червения площад в Москва против репресиите срещу татари в анексирания от Русия Крим, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите, предимно възрастни мъже, издигаха транспаранти с текст "Нашите деца не са терористи" и "Спрете етническите и религиозните репресии в Крим". По данни на правозащитната група ОВД-Инфо след акцията са задържани седем души.

Кримските татари, които са местно население на Кримския полуостров, са може би единствената организирана група, противопоставила се на руската анексия през 2014 г., отбелязва агенцията. Няколко лидери на кримските татари бяха обвинени в подстрекателство към безредици преди анексията. Десетки татари бяха изправени пред съд по обвинения в екстремизъм и членство в мюсюлманска група, забранена в Русия.

Няколко международни и руски правозащитни организации възприемат задържаните кримски татари като затворници на съвестта.

Колко кримски татари живеят в България 

Представители на сдружението на кримските татари "АСАБАЙ" проведоха на 18 май 2016 г. мирен протест пред Генералното консулство на Русия в Русе. Председателят на сдружението Ерхан Юсеин заяви в декларация, че протестът е по повод на 72-годишнината от депортацията на кримските татари от родината им.

"На 18 май 1944 г. по заповед на съветското правителство от Кримския полуостров са депортирани всички кримски татари. Днес ние, кримските татари, живеещи в България, се прекланяме пред светлата памет на многобройните жертви на Сталинския терор", заяви Юсеин. Той и Хошгюн Насуф - член на Управителния съвет на сдружението, обясниха, че по официални данни в България живеят 1500 кримски татари, но по тяхна информация броят им е около 5000.