Алан Ръсбриджър посочи пред АФП, че с него се е свързал много високопоставен човек от правителството и е казал, че представлява мнението на министър-председателя, предаде БГНЕС. След това той е имал още две срещи със същия човек, който е поискал връщане или унищожаване на всички материали (от Едуард Сноудън), по които в този момент вестникът е работел.

"Гардиън" е едно от изданията, получили от Сноудън материали за програмите за следене от американската Агенция за национална сигурност. 

В статия, публикувана в "Гардиън", Ръсбриджър твърди, че властите са му казали буквално: "Вие добре се позабавлявахте. Сега искаме да ни предадете материалите".

След това, според редактора, е имало още срещи с хора от обкръжението на премиера, макар и не толкова високопоставени. Всички те искали едно и също нещо - да бъдат предадени материалите от Сноудън или да бъдат унищожени.

"Получихте си вашия дебат. Нямате нужда да пишете повече по този въпрос", цитира той думите им.

Според редактора, правителството е заплашило вестника, че ще започне съдебна процедура, за да се опита да изземе секретните документи, ако изданието само не ги унищожи.

"Тогава се случи един от най-странните моменти от дългата история на "Гардиън", разказа той.
"Двама експерти по сигурността в Government Communications Headquarters (GCHQ - британските тайни служби) наблюдаваха унищожението на харддисковете в подземието на "Гардиън", за да са сигурни, че няма да остане нищо, което да може да представлява някакъв интерес да бъде предадено на китайски агенти", продължава разказа си редакторът.

Скандал след скандала

Статията се явява в момент, когато британските власти се изправиха пред вълна от протести, след като в продължение на девет часа вчера бе задържан бразилецът Дейвид Миранда - партньор на журналиста от "Гардиън", работил със Сноудън - Глен Грийнуолд.

Британските власти конфискуваха електронните информационни носители, които бяха намерени у него.

"28-годишен мъж беше задържан на летище Хийтроу на основание на чл. 7 от Закона за борба с тероризма от 2000 г. Той не е арестуван. Впоследствие беше освободен", каза пред медиите представител на полицията.

По време на разпита на Миранда не е било разрешено да има адвокат до себе си.

Това задържане предизвика вълна от възмущение. Правозащитни организации като "Амнести интернешънъл" защитиха Миранда и го определиха като жертва на незаконни тактики за отмъщение от страна на властите.

От Скотланд Ярд обаче заявиха, че "противно на някои сведения, на разпита присъства адвокат". Не е постъпвало никакво оплакване в централата на полицията",
заявяват оттам.

По-късно дойде съобщението, че САЩ не са поискали от Великобритания да задържи Давид Миранда. Американското правителство обаче е било уведомено предварително за ареста му.