Видео доказателства потвърждават теорията, че извършителят на нападението във Виена е действал сам, каза днес австрийският вътрешен министър Карл Нехамер, цитиран от Ройтерс.

Той призна, че е имало пропуски в комуникацията със словашкото разузнаване преди нападението. По думите му словашкото разузнаване е уведомило Австрия през юли за опита на нападателя да купи боеприпаси, но информацията за симпатизиране на групировката "Ислямска държава" се е загубила при проблеми с комуникацията.

"Очевидно нещо се е объркало в последвалите стъпки в комуникацията", каза Нехамер на пресконференция.

Министърът обвини предшественика си от крайната десница, че е навредил със своите действия сериозно на разузнавателните служби на страната, предаде Франс прес.

"Предшественикът ми Хербет Кинкъл предизвика трайни щети, да не кажа, че унищожи Бюрото за защита на Конституцията и борбата с тероризма", подчерта вътрешният министър. "Той е отговорен за това, че бюрото бе разтърсено из основи и предизвика опасна ситуация за Австрия", допълни министърът.

Кинкъл беше една от най-изявените фигури на Австрийската партия на свободата по времето, когато тя беше в коалиция с консерваторите на канцлера Себастиан Курц между декември 2017 г. и май 2019 г. Той беше обект на остри критики преди две години след претърсвания в централата на Бюрото, както и в жилищата на няколко висши кадри, работещи в него. Претърсването бе по нареждане на финансовата прокуратура в рамките на разследване за отклоняване на средства, но в крайна сметка доведе до конфискуване на документи, свързани с борбата с десния екстремизъм без връзка с въпроса за отклоняване на средствата. Впоследствие правосъдието обяви част от претърсванията за незаконни заради неспазване на юридическите процедури.

Иначе днес във връзка с нападението във Виена вътрешният министър каза, че ще бъде създадена разследваща комисия, която да проучи въпроса, както и факта, че извършителят на нападението е бил освободен по-рано от затвора, след като е бил признат за виновен за опит да се присъедини към "Ислямска държава" в Сирия.

Двама граждани на Австрия, един на Германия и един на Северна Македония бяха убити при терористичното нападение във Виена в понеделник, заяви полицията, цитирана от ДПА.

От 23-мата ранени повечето са австрийци, но има и граждани на Германия, Словакия, Босна и Херцеговина, Люксембург и Афганистан. Трима от тях все още са в интензивно отделение, но в стабилно състояние.

Швейцарските власти заявиха днес, че двамата мъже, арестувани вчера близо до Цюрих, са били "очевидно приятели" на нападателя и са се срещали "лично" с него. Полицията разследва какви точно са били отношенията им с атентатора. Срещу двамата има започнати в Швейцария наказателни дела, свързани с тероризъм през 2018 и 2019 г., предаде Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон ще бъде във Виена идния понеделник за среща с канцлера Себастиан Курц и обсъждане на борбата срещу тероризма. Двамата ще разговарят няколко дни след нападението в австрийската столица, за което пое отговорност "Ислямска държава", съобщи днес австрийското правителство, цитирано от Франс прес.

Уговорено беше кратко посещение в понеделник вечерта, каза за АФП говорител на кабинета.

Двамата лидери ще дискутират темите за джихадистките бойци, защитата на външните европейски граници, както и Турция, уточни говорителят.