Австрия критикува миграционната политика на ЕС и пледира за система, при която нито една молба за предоставяне на убежище няма да бъде депозирана на европейска територия, пише в. "Монд".

Изданието се е запознало с документ на австрийските власти, който бил представен на вниманието на национални експерти от 28-те страни членки на ЕС по време на неформална среща във Виена на 2 и 3 юли, пише вестникът.

Изданието допълва, че това е бил от онзи тип документи, за които не се очаква да станат обществено достояние.

В него се отбелязва, че мигрантите са основно млади мъже и "много от тях са особено податливи на идеологии, които са враждебни на свободата или проповядват насилие".

По примера на Вишеградската група (Унгария, Чехия, Полша, Словакия) Австрия защитава идеята за "една Европа със затворени граници и пълно изнасяне извън границите на ЕС на правото на убежище", отбелязва в. "Монд".

В документа, с който изданието се е запознало, има предложение страните членки на ЕС да обмислят "нова система на защита", в която "нито една молба за убежище няма да бъде депозирана на европейска територия".

Целта е през 2025 г. да се гарантира получаване на убежище само на онези, които "спазват ценностите на ЕС и фундаменталните права и свободи", пише още в текста.

ЕС сега не налага изобщо подобно условие на кандидатите за убежище, припомня в. "Монд".

В документа още в началото се казва, че "политическите елити и ЕС като цяло са изгубили контрола на ситуацията" през 2015 г. по време на пика на миграционната криза. После документът акцентира върху предполагаемата неспособност на 28-те страни да възпрат мигрантските потоци и да обезопасят общата външна граница, допълва вестникът.

Изданието припомня, че от 1 юли Австрия е ротационен председател на ЕС. Вестникът коментира още, че от края на миналата година Австрия е управлявана от коалиция, съставена от десницата и крайната десница.