Гръцкото правителство се надява да отвори магазините "в някой момент преди празниците", заяви правителственият говорител Стелиос Пецас днес, като добави, че решението ще зависи от епидемиологичните данни, съобщава в. "Катимерини".

В интервю за телевизия Скай Пецас заяви, че планът предвижда първо да се отворят местата с ниско ниво на разпространение на заразата, каквито са училищата. Той добави, че е малко вероятно да се разрешат пътувания между различните области на страната, добавя БТА.

Вторият локдаун на Гърция влезе в сила на 7 ноември и първоначално трябваше да завърши на 30 ноември, но беше удължен до 7 декември, след като втората вълна на пандемията доведе до голям брой пациенти в тежко състояние и смъртни случаи.

Същевременно премиерът Кириакос Мицотакис призова по време на коледните празници да не се организират големи събирания, за да се намали до минимум рискът от разпространение на вируса.

"Ще имаме различна Коледа тази година, в много по-ограничен състав, с нашите семейства, с хората, които обичаме, евентуално с още едно семейство", заяви Мицотакис по време на посещение в болница в Солун.

Той каза, че нивото на заразяване във втория по големина гръцки град е започнало да спада, но е необходимо още време, за да се постигне ясно подобрение на ситуацията.

"Знаем, че имаме още една или две много тежки седмици пред нас, но знаем също, че когато започнем да излизаме от строгите ограничения, ще трябва да бъдем двойно по-внимателни", подчерта гръцкият премиер.