Унгарските власти затварят от утре гимназиите, университетите и ресторантите и удължават вечерния час, за да ограничат бързото разпространение на коронавируса, съобщи премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Премиерът, който досега се въздържаше да налага строги мерки, за да опази икономиката, заяви днес, че се забраняват и масовите прояви, а спортните събития ще се провеждат без публика. "Ако броят на заразените с коронавирус продължи да нараства със същия темп, унгарските болници няма да могат да понесат товара", каза Орбан във видеообръщение на Фейсбук страницата си.

Днес Унгария отчете 5162 нови случая и 55 нови починали, с което общият брой на инфекциите става 114 778, а на смъртните случаи - 2493. Болниците още отпреди това трябваше да пренасрочат операциите си, за да се справят с потока от пациенти.

Вечерният час, който сега започва от полунощ, вече ще е от 20.00 до 05.00 ч. сутринта, каза Орбан. Хотелите могат да приемат единствено пътуващи по работа, но не и туристи.

Семейните сбирки се ограничават до максимум 10 души, а присъстващите на погребения - до 50. Театрите, кината и фитнесите ще бъдат затворени.

Началните училища и яслите ще продължат да работят нормално, но учителите и здравните работници ще трябва да бъде тествани редовно всяка седмица, заяви Орбан.

По-рано днес унгарски учителски синдикат призова родителите да не пращат децата си на училище и детска градина, за да предпазят учителите и родителите от пандемията.

Новите мерки се налагат за 30-дневен срок, но ако се наложи, може да бъдат продължени, каза Орбан.