Германският канцлер се срещна с руския президент в хотел "Нормандия" в центъра на Довил. Двамата са там във връзка с честванията на 70-годишнината от съюзническия десант в Нормандия през Втората световна война.
Те се появиха заедно в залата "Ван Донген" на хотела и се ръкуваха.

Вижте снимки от мястото >>

"В разговора канцлерът заяви, че сега, след признатите президентски избори в Украйна, времето трябва да се използва за постигане на стабилност, особено в Източна Украйна", посочи германска правителствена говорителка, цитирана от Ройтерс, на пресконференция в Берлин.

"Путин и Меркел изцяло се съсредоточиха върху украинските дела, върху търсенето на пътища за уреждане на ситуацията в Украйна", съобщи пред кореспондент на ИТАР-ТАСС прессекретарят на руския президент - Дмитрий Песков, който е присъствал на разговора.

Отговаряйки на въпрос дали лидерите са говорили за разногласията в подходите между Москва и Берлин за Украйна, Песков каза, че именно на това е бил посветен разговорът.

"Разговорът основно вървеше в руслото на търсене на решения и компромиси, а не от гледна точка на разногласията", заяви пък помощникът на руския президент Юрий Ушаков, който също е присъствал на срещата.

АФП съобщи, че Путин е разговарял 15 минути с новоизбрания държавен глава на Украйна Петро Порошенко преди обяда в замъка Бенувил. Двамата са се разбрали да обсъдят "подробности за примирие" между Киев и сепаратистите.

Според репортер на Ройтерс, Путин, Порошенко и Ангела Меркел са разговаряли, докато са влизали в замъка.

Тримата "за кратко са пообщували" преди официалния обяд, даден от френския президент Франсоа Оланд.

Служител на Белия дом потвърди, че е имало "неофициална" среща между Обама и Путин, продължила 10-15 минути.

По-рано Путин разговаря с френския президент Франсоа Оланд и с британския премиер Дейвид Камерън.

Външните министри на Германия - Франк-Валтер Щайнмайер, на Русия - Сергей Лавров, и на Полша - Радослав Шикорски, ще се срещнат във вторник в Санкт Петербург, за да обсъдят украинската криза, обяви днес говорител на германското външно министерство.