Проектът е предложен от депутата Николай Рудковски и трябва да бъда разгледан от ръководството на Радата, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки пресслужбата на Върховната рада.

Следващото пленарно заседание на парламента е утре.

В същото време временният украински президент Олександър Турчинов заяви, че сепаратистките действия в Източна Украйна, където вчера проруски демонстранти окупираха административни сгради, показват, че е в ход "втори етап" от специалните операции на Русия, целящи разцепване на Украйна.

Според Турчинов действията в Харков, Донецк и Луганск - показват, че враговете на Украйна "разиграват кримския сценарий". Днес депутатите от Донецкия областен съвет обявиха създаването на Донецка народна република. Те решиха да се организира референдум за влизане на региона в Русия не по-късно от 11 май.

"Ние няма да позволим това", заяви Олександър Турчинов в телевизионно обръщение към нацията. Той допълни, че вече е създаден антикризисен щаб, засилена е защитата на украинската източна граница.

Според и.д президента, един от първите въпроси, които ще бъдат обсъдени на утрешното заседание на Върховната Рада, е "увеличаване на наказателната отговорност за сепаратизъм и други престъпления срещу държавата".

По думите му "ще бъде поставен въпросът за забрана на дейността на политически партии и обществени организации, поддържащи сепаратистки позиции".

САЩ няма да признаят референдума в Донецк

Постоянният представител на САЩ в ОССЕ Даниъл Беър заяви, че Вашингтон няма да признае референдума в Донецк, ако той не съответства на конституцията на Украйна.

Даниъл Беър заяви още, че Русия е разположила десетки хиляди войници в близост до границата с Украйна и призова Москва да вземе мерки за деескалиране на ситуацията, предаде Ройтерс.

Постоянният представител на Русия в ОССЕ Андрей Келин заяви, че засилването на антируската реторика от страна на САЩ в ОССЕ е свързано с опитите да се оправдае нарастването на силите на НАТО в близост до руските граници.