Републиката "ще гради отношения в съответствие с международното право и на основата на равенството и взаимната изгода. Територията в предела на признатите граници се явява неделима и неприкосновена", се казва в декларацията "За държавната самостоятелност на Донецката народна република", цитирана ИТАР-ТАСС и БТА.

Депутатите се обърнаха към руския президент Владимир Путин с молба да изпрати временен миротворчески контингент.

Депутатите също така приеха решение за провеждане на референдум за влизане на региона в състава на Руската федерация не по-късно от 11 май.

"Тази дата беше съгласувана с Луганска и с Харковска област", уточни един от участниците в заседанието.
 
Харковският градски съвет няма да инициира провеждането на местен референдум, заяви кметът на Харков Генадий Кернес, цитиран от ИТАР-ТАСС. Тези уверения той направи след среща с представители на участниците в протестната акция, които вчера окупираха сградата на Харковската областна администрация.

За произвеждането на местен референдум относно федерализацията на Украйна, за което настояват протестиращите, няма законно основание, подчерта Кернес.
Той добави, че Харков е част от Украйна.

В неделя в рускоезичния изток на Украйна проруски демонстранти атакуваха и поеха контрол над сградите на областната администрация в градовете Харков, Луганск и Донецк.
По-късно е била завзета и сградата на Службата за сигурност в Донецк.

Вижте снимки>>>

Тази сутрин вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков съобщи в страницата си във Фейсбук, че зданието на регионалната администрация в Харков е "напълно освободено от отцепници".

На правителствено заседание в Киев украинският премиер Арсений Яценюк предупреди, че превземането на административни сгради в тези украински градове са част от план да се дестабилизира страната и да се доведат руските войски.

Според него, в действие е приведен антиукраински план, според който чужди войски ще пресекат границата и ще завземат територия на страната. Яценюк отбеляза, че руските войски се намират в район до 30 км от украинската граница, съобщиха БТА и БНР.

"Този сценарий се пише от Руската федерация и единствената му цел е раздробяването на Украйна. Ние няма да позволим това", посочи украинският премиер.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За предложението на Русия за федерализация на Украйна