Президентът Володимир Зеленски каза в интервю, излъчено днес, че Украйна е получила от САЩ усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс.

Това е първо потвърждение, че Украйна е получила системи НЕЙСАМС (NASAMS National Advanced Surface-to-Air Missile System/ Национална усъвършенствана ракетна система "земя-въздух"). Такива системи за противовъздушна отбрана (ПВО), произвеждани от "Райтеон текнолъджис" в сътрудничество с норвежки фирми, пазят района на Вашингтон - включително Белия дом.

Киев отдавна настояваше да получи такива системи за ПВО. Миналия месец изпращането им беше одобрено от Вашингтон.

Изключително необходимо е САЩ да покажат лидерство и да дадат на Украйна противовъздушни системи. Искам да благодаря на президента Байдън за положителното решение, което вече е взето, каза Зеленски, според английска стенограма на текста на интервюто му.

Но повярвайте ми, това съвсем не е достатъчно, за да защити гражданската инфраструктура, училищата, болниците, университетите, домовете на украинците, допълни Зеленски.

Украинският президент благодари на САЩ и за доставката на системи ХАЙМАРС и други системи за залпов огън, които дават възможност на Украйна да напредва срещу руските окупационни сили.