Френски джихадисти пристигат във Франция, за да застанат пред Темида по дела за тероризъм. Единадесет души са депортирани от турските власти в рамките на кампанията по репатриране на терористи от групировката "Ислямска държава", предават световните медии. 

По тази система във Франция са били репатрирани около 250 френски граждани от 2014 г.

В началото на ноември Турция започна да репатрира задържаните бойци на "Ислямска държава" (ИД), които се намират в затвори или миграционни центрове в Турция.

През последните седмици турските власти задържаха също няколко десетки бойци на джихадистката групировка. Тези действия се активизираха след съобщението за ликвидиране на главатаря на ИД Абу Бакр ал Багдади.

Едностранната военна операция на Турция срещу кюрдите в Северна Сирия разгневи САЩ и европейските съюзници на Турция, които се опасяват от завръщане на ИД в региона. Европейските страни се тревожат и от завръщането на радикални ислямисти в Европа.

Франция има между 400 и 500 свои граждани в контролираната от кюрдите Северна Сирия, включително около 60 бойци. Тя отказва да си върне обратно от Сирия пълнолетни членове на ИД и иска да сключи споразумение с Ирак те да бъдат съдени там. Като част от споразумение от 2014 г. с Турция обаче арестувани от турските власти френски граждани биват депортирани във Франция в координация с френските власти.