Американски войници са арестували двама известни бойци от "Ислямска държава", участвали в заснети на видео екзекуции на западни заложници, предадоха ДПА и Ройтерс, на които се позова БТА.

Според официални представители, цитирани от "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", Ел Шафи ел Шейх и Александа Коти са от групата британски джихадисти "Бийтълс" (The Beetles), прочула се с убийствата на заложници от западни страни.

Досега двамата мъже са били пленници на оглавяваните от кюрдите Сирийски демократични сили, но кюрдите са ги предали на американците поради опасения, че няма да могат да ги опазят предвид предстоящата турска инвазия в Северна Сирия. Един от източниците, пожелали анонимност, е казал, че двамата са прехвърлени в Ирак. От Пентагона няма официално потвърждение.

Сред хората, избити от групата "Бийтълс", е американският журналист Джеймс Фоли. Неговата екзекуция беше заснета на видео и клипът разпространен от джихадистки уебсайтове.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп критикува европейските страни, че отказват да приемат в свои затвори заловените в Ирак и Сирия техни граждани, сражавали се за "Ислямска държава". Според него ако тези бойци бъдат освободени, те ще избягат в Европа. Днес президентът написа в Туитър, че САЩ вече са извели извън Сирия двама бойци на "Ислямска държава", свързани с обезглавяванията на пленници, известни като Beetles, и те вече са на сигурно място, контролирано от САЩ. Те са най-лошото от най-лошото!, изтъква Тръмп.