Медийната мрежа на джихадистите от "Ислямска държава" разпространи днес аудиопослание, за което се казва, че идва лично от лидера им Абу Бакр ал Багдади. Той предупреждава, че са в ход "ежедневни операции на различни фронтове", предаде Ройтерс.

Записът е публикуван от мрежата "Ал Фуркан", смятана за рупор на групировката.

Това е първото послание, излизащо от Ал Багдади от април насам. Той споменава няколко региона, като Мали и Леванта*, но не посочва конкретно време за провеждащите се операции.

Лидерът на ИД призовава членовете на екстремистката групировка да направят всичко по силите си за освобождаването на задържаните джихадисти и жени в затворите и лагерите. В 30-минутния запис Ал Багдади задава въпроса: "Как може един мюсюлманин да се радва на живота?", когато жени мюсюлманки са задържани в лагери, които той нарича "затвори на унижението, управлявани от кръстоносци и техните шиитски последователи".

"Ислямска държава" бе разгромена в Ирак през 2017 г. Организацията загуби последната си територия в Сирия през март т.г., което беляза края на самопровъзгласения халифат на дхихадистите.

Предишното послание през април бе първата поява на Ал Багдади във видео от пет години.

*Леванта е приблизителен исторически географски термин, отнасящ се до голяма територия в източното Средиземноморие. В най-широкия си исторически смисъл Левант (или Леванта) включва цялото източно Средиземноморие с островите му, т.е. включва всички страни по бреговете в района.