Перспективата хиляди от най-фанатичните джихадисти в света да избягат в хаоса, предизвикан от турската инвазия в Североизточна Сирия, предизвиква огромна тревога, коментира АФП.

Кюрдската администрация, която пази тези предполагаеми членове на терористичната организация "Ислямска държава", е застрашена и съдбата им никога не е била по-несигурна. Съдбата на джихадистите е "горещ картоф" за сигурността и дипломацията от месеци, предаде БНР.

Колко са те

По данни на кюрдската администрация около 12 000 потенциални членове на ИД са задържани от кюрдските сили за сигурност в Североизточна Сирия. Поне 2500 от тях са чужденци от над 50 различни националности. Най-много са от Тунис.

Официални лица в Париж заявяват, че сред тях са 60-70 французи. Останалите са около 4000 сирийци и още толкова иракчани.

Къде се намират

Бойците, които са задържани предимно в операции на кюрдските сили с подкрепата на водената от САЩ коалиция срещу ИД, са задържани в най-малко 7 обекта.

Кюрдско-арабският алианс Сирийски демократични сили (СДС) не разкрива точната локация, но някои от тях са известни - в Рож, Дашиша, Джеркин, Навкур и Дерик.

Сигурността в тези обекти е слаба.

Риск от бягство

СДС предупреждава от месеци някогашните си съюзници, че ако трябва да се мобилизира срещу турска заплаха, охраната на чуждестранните затворници ще се превърне във "вторичен приоритет".

С изтеглянето на САЩ от района, бягството от затвора се превръща в реална възможност.

Кюрдите заявяват, че петима предполагаеми джихадисти са избягали от Навкур миналата седмица, но Вашингтон подчерта, че не е имало "голям пробив".

Франция също обяви днес, че турската операция все още не е заплаха за центровете за задържане.

Трансфери

Турската инвазия добави известна спешност в търсенето на решение за бъдещето на тези затворници, за които кюрдите предупреждават, че не могат да държат или пък да съдят.

Западни правителства като Франция нямат желание да си ги приберат обратно заради липсата на ясна правна рамка и опасения от обществена съпротива.

Франция и други правителства вместо това искат да прехвърлят някои от тях в съседен Ирак - възможност, която френският външен министър Жан-Ив льо Дриан ще обсъжда тази седмица в Багдад.