Турски министри преживяха земетресение от 7,2 по Рихтер в симулатор в нов център за обучение при бедствия, съобщават турски медии.

Министрите на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и на околната среда и градоустройството Мурат Курум присъстваха на откриването на новия център днес, на датата, когато се навършват 21 години от катастрофалното земетресение в района на Мраморно море.

В края на програмата двамата министри бяха вкарани в симулатор, където преживяха около 30-минутно земетресение, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Докато траеше трусът, министрите изчакаха той да премине клекнали и с наведени глави.

Мурат Курум коментира, че преживяването на земетресение е страшно дори и при симулация. По думите му обаче турците трябва да се научат да живеят със земните трусове, тъй като страната се намира в сеизмично активен район. Загубили сме над 80 хиляди души при земетресения през последния век, посочи той.

Вътрешният министър пък подчерта необходимостта от обучаване на хората още от детска възраст за това как да действат при земетресение, съобщава турската редакция на агенция Спутник.

На 17 август 1999 г. точно в 3.05 часа на разсъмване мощно земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер разтърси областта Мармара, в която влиза мегаполисът Истанбул. Земетресението с епицентър Гьолджюк - селище на Мраморно море, трая 45 секунди.

В катастрофалното земетресение по официални данни загинаха над 17 000 души, а по неофициални данни загиналите са над 50 000, още толкова бяха ранени, хиляди останаха инвалиди, цели жилищни блокове и сгради бяха изравнени със земята.