Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се провежда днес в Сливенската митрополия. На втория се класира и Мелнишкият епископ Герасим. Светият синод ще избере един от двамата на 26 май. 

Снимки от днешниете избори, които ще повлияят и на вота за нов патриарх, ВИЖТЕ ТУК>>

На първия тур за Арсений в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа, съобщава БТА.

Изборът започна при пълен кворум с 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии. Една от бюлетините бе празна, една бюлетина не бе призната за валидна.

За Знеполски епископ Арсений в урната бяха преброени 26 гласа, за Мелнишки епископ Герасим - 21 гласа, за Браницки епископ Пахомий - 18 гласа, за Велички епископ Сионий - 6, за за Главиницки епископ Макарий - 5 гласа, за Велбъждски епископ Исаак - 4 гласа.

Снимка: БТА

Мелнишкият епископ Герасим бе избран с 25 гласа на втория тур за кандидат за Сливенски митрополит на епархийския избор и така двамата с Арсений са кандидатите, между които ще избира Светият синод на 26 май.

При втория тур нямаше невалидни бюлетини. В урната бяха преброени още по пет гласа за Браницки епископ Пахомий, за Велички епископ Сионий и за Велбъждски епископ Исаак, както и два гласа за Главиницки епископ Макарий.

На 26 май ще се състои каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, посочени от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит. Той ще наследи митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари 2024 г.

Снимка: БТА

Знеполският епископ Арсений е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Продължава обучението си в Пловдивския университет "Преп. Паисий Хилендарски" - специалност "Теология", който завършва през 2009 г. Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир "Св. св. Козма и Дамян". Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм "Успение Богородично" в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 година е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив. На 2 юли 2014 г. по решение на Св. Синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Снимка: БТА

Мелнишкият епископ Герасим е роден на 2 ноември 1979 г. в София със светското име Александър Георгиев Георгиев. Завършил е 31-во средно училище за чужди езици и мениджмънт "Иван Вазов" в София и Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов".

На 9 декември 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската Св. Обител "Св. Троица". Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от Знеполски епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Светия Синод е изпратен на специализация в Москва, която завършва успешно, като през юни 2017 г. защитава магистърска теза по "Теология".

На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод от същия ден е назначен за негов главен секретар. По решение на Светия Синод от 20 май 2016 г. е назначен за председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски". По единодушно решение на Св. Синод от 14 декември 2016 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки на 18 декември 2016 г. в "Св. Александър Невски", като продължава своето служение на главен секретар на Светия Синод и председател на ЦН при ПКСХП "Св. Александър Невски".

Снимка: БТА