В събота вечерта Русия отново подложи Украйна на масирани атаки с дронове, предаде ДПА.

По данни на украинските военновъздушни сили засегнатите райони включват Киев, Виницката област на югозапад от столицата, североизточната украинска гранична област Суми, централната област Черкаси, южния град Николаев и пристанищния град Одеса на Черно море.

Съобщава се, че в голяма част от страната са били чути експлозии. Преди това в много райони е била обявена въздушна тревога.

Към момента няма информация за щети или жертви, допълва БТА.

За украинска ракетна атака срещу пристанищния град Севастопол на полуостров Крим съобщи снощи назначеният от Русия губернатор на града Михаил Развожаев.

Русия анексира Крим през 2014 г.

Губернаторът на Белгородска област в Южна Русия Вячеслав Гладков съобщи, че двама души са пострадали при нападение на украински дрон в село Петровка в областта, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Информацията, предоставена от двете страни, не може да бъде проверена независим източник, отбелязва ДПА.

Руски военни са отблъснали ракетна атака срещу Севастопол

Назначеният от Русия губернатор на пристанищния град Севастопол в Крим, анексиран от Москва през 2014 г., съобщи снощи, че руските военни са отблъснали ракетна атака срещу Севастопол и в резултат няма нанесени щети на гражданската инфраструктура.

"В Севастопол средствата за противовъздушна отбрана работят, има отразяване на ракетна атака. Всички служби са приведени в състояние на готовност", написа Михаил Развожаев в канала си в Телеграм, предаде агенция ТАСС. Губернаторът помоли жителите на града и неговите гости да запазят спокойствие, да спазват мерките за безопасност, да останат във временни убежища или на безопасни места. Няколко часа по-късно той съобщи, че атаката е била отблъсната и няма нанесени щети.

Същевременно бе съобщено за временно спиране на движението по Кримския мост. Лицата, които се намираха на моста и в зоната за проверка, бяха помолени да запазят спокойствие и да следват указанията на служителите по сигурността на транспорта, предаде ТАСС. Няколко часа по-късно движението бе възстановено.

Двама души са пострадали при нападение на украински дрон в Белгородска област в Южна Русия, съобщи късно снощи местният губернатор Вячеслав Гладков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Село Петровка в Белгородска област бе атакувано с дрон камикадзе. В резултат на хвърлянето на взривното устройство жена и мъж са получили рани от шрапнели. Ранените са откарани в болница, съобщи губернаторът.

Същевременно боевете в Харковска област продължават. Украински прокурори обявиха, че разследват нападения срещу мирни граждани в два града в североизточната част на Харковска област, а президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи за успехи на войските, които се бият при нов руски щурм там, предаде Ройтерс.