Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп призова притежателите на оръжия да гласуват на изборите през 2024 г., предаде Асошиейтед прес. Той говори пред хиляди членове на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, която официално го подкрепи точно преди той да излезе на сцената на годишната им среща в Тексас в събота.

В речта си Тръмп заяви, че Втората поправка на конституцията "е много важна за гласуването" през ноември. Той каза, че ако президентът демократ Джо Байдън "получи още четири години, те ще дойдат за вашите оръжия" и че това е "100 процента сигурно".

Администрацията на Байдън предприе редица мерки за борба с насилието с огнестрелни оръжия, включително ново правило, което има за цел да затвори вратичка, позволяваща продажбата на десетки хиляди оръжия всяка година от нелицензирани търговци, които не извършват проверки на миналото на купувачите, припомня БТА.

Тръмп обеща да продължи да защитава Втората поправка и се определи като "най-добрия приятел на притежателите на оръжия в Белия дом", докато САЩ са изправени пред рекорден брой смъртни случаи в резултат на масови стрелби, отбелязва АП. Миналата година станаха 42 масови стрелби с 217 смъртни случая, което превърна 2023-та в една от най-смъртоносните години в историята, припомня агенцията.

В петък в Минесота Тръмп каза, че "хората, които имат оръжия, които законно притежават оръжия, обичат оръжията и ги използват за правилните цели" трябва да гласуват за републиканците. "Няма за кого другиго да гласуват, защото демократите искат да им отнемат оръжията и ще им ги отнемат", каза Тръмп.

По време на речта си в Тексас той се нахвърли и върху независимия кандидат за президент Робърт Ф. Кенеди-младши, като го нарече "радикален левичар" и "бедствие" и отбеляза, че Кенеди веднъж е нарекъл Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия "терористична група".

"Не хабете гласа си", призова Тръмп. "Той ви нарича терористична група, а аз ви наричам гръбнака на Америка", каза бившият президент републиканец.

Кенеди каза по-късно в интервю за Фокс нюз, че не си спомня туита от 2018 г. и уточни, че не смята асоциацията за терористична група. Независимият кандидат уточни също, че подкрепя Втората поправка на конституцията.

Президентът демократ Джо Байдън превърна ограничаването на насилието с огнестрелни оръжия във важна част от своята администрация и от кампанията за преизбиране, като създаде Бюро за превенция на насилието с огнестрелни оръжия, ръководено от вицепрезидента Камала Харис, припомня АП.

В изявление преди появата на Тръмп на годишната среща на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия Камала Харис каза, че "в момент, когато оръжията са причина номер едно за смъртта на деца и тийнейджъри в Америка, Доналд Тръмп обслужва оръжейното лоби и заплашва да влоши кризата, ако бъде преизбран".