Трите засегнати от труса и цунамито островни групи в южната част на Пасифика са островите Самоа - независима държава с население от 219 000 души, известна в миналото като Западни Самоа, островите Източни Самоа, известни още като Американски Самоа, които имат население от 65 000 души и които са управлявани от Вашингтон, и островите Тонга.
Трусът беше усетен в 6,48 часа във вторник местно време (17,48 часа по Гринуич). Епицентърът му беше на около 200 км югозападно от Апия, столицата на Самоа. Трусът беше последван от цунами, чиито вълни достигнаха височина от 4,5 метра и връхлетяха крайбрежията на Самоа и на Американските Самоа 20 минути по-късно. След това приливните вълни връхлетяха и островите Тонга.
Данните за броя на жертвите в трите островни групи са противоречиви. Франс прес съобщава за общо 75 убити на двете островни групи Самоа и в Тонга. ДПА съобщава за 120 загинали. Двете агенции предупреждават, че броят на жертвите се очаква да се увеличи, защото приливните вълни са изкарали на брега огромни количества пясък, които са затрупали много хора. Необходима е специална техника, за да се разчистят пясъчните натрупвания.
По данни на Франс прес 47 души са загинали в Самоа, 22 - в Американските Самоа, а 6 - в Тонга. Агенция Ройтерс съобщава пък за най-малко 24 убити и за най-малко 50 ранени само в Американски Самоа и за най-малко 10 убити в Тонга. Десетки се водят засега за изчезнали. Връзките с много населени места в трите островни групи са прекъснати. В Американски Самоа властите се опасяват, че броят на жертвите може да достигне 100, допълва Ройтерс. Столицата Паго Паго е наводнена. Пътят, водещ към летището, е прекъснат от наводненията. Големият консервен завод в града е унищожен.
На целия архипелаг няма ток. Барак Обама обяви бедствено положение в Американски Самоа и нареди да бъде изпратена спешна помощ за бедстващите там. Тя ще пристигне с военно-транспортен самолет С-130, предаде Ройтерс. Телевизионни кадри показват напълно пометени от катастрофалното цунами крайбрежни зони и разрушени къщи на двете островни групи Самоа.
Сред най-силно засегнатите райони е курортът Сий брийз, в южната част на южния остров Уполу, който е един от двата по-големи острова на Самоа. Според очевидци курортът е почти изравнен със земята. Според спасителни екипи на ООН именно остров Уполу е пострадал най-тежко от приливните вълни. Има опасения, че вълните са нанесли големи щети и на северния голям остров на Самоа - Савайи.
Местни екипи на Комитета на Червения кръст започнаха да изграждат временни убежища за хората останали без дом на Самоа и събират кокосови орехи за първоначалната прехрана на бедстващите. По-малки по сила приливни вълни, причинени от труса, достигнаха бреговете на Нова Зеландия и на Япония, но не причиниха материални щети и жертви. Агенция ДПА припомня, че на островните групи Самоа почиват неизвестен засега брой австралийски и новозеландски туристи и се смята, че много от тях може да са станали жертва на труса и на приливните вълни.
Само 20 от жертвите на цунамито са били регистрирани в курорта Лаломану, в Самоа, който е популярна туристическа дестинация за новозеландците и австралийците, припомня ДПА. Дирекцията на Европейската комисия за спешна хуманитарна помощ изпраща 150 хиляди евро на засегнатите от цунами тихоокеански острови.