Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще води по-решителна борба с престъпността в САЩ. Той каза това на конференцията на Международната асоциация за полицейски началници в Чикаго, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Президентът изтъкна, че ще насочи усилията си в борбата с престъпните групировки и трафикантите на дрога в районите с висока престъпност. Мерки за засилване на борбата с престъпността ще бъдат оповестени от главния прокурор и министър на правосъдието Уилям Бар през следващите няколко седмици.

Според Тръмп най-добрият начин за борба с насилието с огнестрелни оръжия е вкарването на престъпниците зад решетките.

Както по-рано съобщи Белият дом, на конференцията президентът подписа указ, с който се създава първата президентска комисия за правоприлагане от близо половин век. Тя ще има за цел да изследва причините за престъпността в САЩ, сред които употребата на наркотици, оставането на хора без дом и психичните заболявания. Освен това ще проучвадобри практики за набиране на нови кадри, тяхното обучение и устойчива подкрепа за полицейските служители в работата им.

Снимка: AP/БТА

Президентът подчерта още важността на сътрудничеството между властите на федерално и местно ниво, като разкритикува решението на някои американски градове да не съдействат в борбата с нелегалната миграция на федерално ниво.

Визитата на Тръмп в Чикаго разбуни духовете още преди пристигането му. Той е критикувал града, наричайки го пример за градско насилие и неефективна политика на демократите, припомня Асошиейтед прес. Днес президентът беше посрещнат с протести.

Снимка: AP/БТА

Началникът на полицията в Чикаго Еди Джонсън, който бе определен за домакин на конференцията, пък заяви, че няма да присъства на събитието в знак на протест срещу имиграционната политика на правителството. Самият той е чернокож.

Снимка: AP/БТА

Тръмп разкритикува Джонсън за отказа му да участва и каза, че полицейският началник поставя престъпниците и незаконно пребиваващите в САЩ по-високо от гражданите на Чикаго.

Междувременно от Евро-атлантическия център за сигурност, който основа бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщиха, че самият той е участвал в международната конференция. Той е бил там по покана на организацията, като в рамките на участието си е провел редица работни срещи с професионалисти от правоохранителния сектор от цял свят. Във Фейсбук страницата на неправителствената организация беше публикувана снимка на Цветанов с шефа на чикагската полиция.

Снимка: Евро-атлантически център за сигурност