Над един тон кокаин и три милиона евро в брой и ценности бяха иззети при глобална операция срещу трафиканти от Балканите, съобщи днес Европейската полицейска служба (Европол), цитирана от ДПА и БТА.

Престъпна мрежа е заподозряна, че е внасяла наркотици в Европа от Южна Америка тази и миналата година с частни самолети. Смята се, че трафикантите са доставяли и хероин от Макао и Хонконг с кораби.

През май в швейцарския град Базел бяха заловени 600 кг кокаин, съобщиха Европол и швейцарската полиция. Други 421 кг бяха иззети от Хонконг.

Европол съобщи, че двама ключови членове на мрежата са арестувани в Швейцария и в Хърватия. Осъществени са общо 16 ареста в тези две страни, както и в Чехия, Сърбия и Хонконг.

При обиски в Хърватия, Чехия, Сърбия, Словения и Швейцария полицията е иззела не само кокаин, но и два милиона евро в брой, както и луксозни стоки на стойност един милион евро, като часовници и автомобили.

Акцията е била координирана от Европол и от Федералното управление на САЩ за контрол над наркотиците (DEA). Хърватската полиция е предприела разследването в началото на 2018 г.