Технологичният милионер Нафтали Бенет положи клетва като премиер на Израел, след като новата коалиция в израелския парламент гласува за слагане на край на 12-годишното управление на досегашния министър-председател Бенямин Нетаняху, пише в. "Таймс", цитиран от БТА.

Четиридесет и девет годишният Бенет, който е лидер на малка дясна партия, ще оглави правителство, в което участват също така центристки и леви партии. За първи път в историята на Израел част от управляващата коалиция ще бъде и арабска партия. В новото правителство има и рекордно голям брой министри жени - девет, отбелязва британското издание.

Новото израелско правителство дойде на власт след две години и половина на политическа парализа, изтъква "Таймс". През този период четири пъти бяха произвеждани парламентарни избори, на които нямаше ясен победител и след които нито Нетаняху, нито опозицията разполагаха с необходимото мнозинство за сформирането на правителство.

Израелският парламент сложи край на историческото 12-годишно управление на Бенямин Нетаняху, пише в. "Индипендънт".

Пленарната зала на Кнесета (израелския парламент) бе огласена от радостни възгласи, след като стана ясно, че Нафтали Бенет, десен политик и бивш съюзник на Нетаняху, е новият премиер на Израел.

Новото израелско правителство разполага с крехко мнозинство в Кнесета. То дойде на власт, след като 60 депутати го подкрепиха, а 59 гласуваха "против".

След като Бенет бе одобрен за премиер от парламента, Нетаняху, който също присъстваше в пленарната зала, стисна ръката на новия министър-председател.

Бенямин Нетаняху остава шеф на партията "Ликуд" и ще бъде отсега нататък лидер на опозицията.

Съгласно споразумението, договорено от участниците в новата управленска коалиция, Бенет, който е лидер на дясната партия "Ямина", ще бъде премиер през първите две години от мандата на новото правителство, а през останалите две години от мандата министър-председател ще бъде Яир Лапид, лидер на партията "Йеш атид" ("Има бъдеще"), ако, разбира се, новата коалиция просъществува толкова дълго, отбелязва "Индипендънт".

Краят на управлението на Бенямин Нетаняху е водораздел в израелската политика, пише в. "Ню Йорк таймс". Той беше на власт толкова дълго време, че е единственият премиер, когото мнозина пълнолетни могат да си спомнят. За много хора името на Нетаняху стана синоним не само на израелската държава, но и на идеята за гарантирането на сигурността на Израел. Да си представиш Израел без Нетаняху за някои хора беше почти невъзможно, отбелязва американското издание.

През своите общо 15 години като премиер (първо от 1996 до 1999 г., а след това от 2009 до 2021 г.) Нетаняху тласна надясно израелската политика. Той също така бе критикуван, че подронва върховенството на закона заради това, че продължава да заема премиерския пост, въпреки че срещу него има започнати дела за корупция. Решението на Нетаняху да остане премиер въпреки корупционните дела създаде разделение в израелската десница и допринесе за това Нафтали Бенет да се съюзи с опонентите на досегашния министър-председател, пише "Ню Йорк таймс".